Nagyvilág

Meggyengülhet a nukleáris program Iránban

Az iráni Szakértők Tanácsának új vezetője, Ali Akbar Hasemi Rafszandzsani szakértők szerint megerősítheti a testület szerepét az ország irányításában, az elnök, Ahmadinezsád által vitt nukleáris programmal azonban valószínűleg nem mer majd szembe menni.

Kedden a „pragmatikusan és mérsékelten konzervatív” volt iráni elnököt, Ali Akbar Hasemi Rafszandzsanit választották meg az iráni Szakértők Tanácsa vezetőjévé. Az esemény a vezető nyugati sajtóban szinte kivétel nélkül címlapsztori volt, a 86 muzulmán vallási vezetőből álló Szakértők Tanácsának feladata ugyanis, hogy döntsön az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének személyéről.

„Elméletileg Rafszandzsani komoly erő lehet, de Hamenei ajatollahé továbbra is az utolsó szó minden államügyben” – írja a The New York Times. A lap – név nélkül nyilatkozó szakértőkre hivatkozva – hozzáteszi: Hameneinek semmilyen érdeke nem fűződik Rafszandzsani befolyásának visszaállítására, hiszen régóta riválisának tekinti.

Erősítené a Tanács szerepét

Rafszandzsani az IRNA hivatalos iráni hírügynökségnek azt nyilatkozta a szavazást megelőzően, hogy ha a Szakértők Tanácsa “aktívabb szerepet kívánna vállalni az ország ügyeiben, megvan hozzá mind a vallási, mind a jogi felhatalmazása. Talán a Tanács ezt fogja tenni az elkövetkező időszakban”.

Az Associated Press (AP) tudósításában kiemeli, hogy elemzők szerint a keddi szavazás azt mutatja, hogy a „mérsékelt konzervatívok teret nyertek Iránban, ahol egyre nagyobb az elégedetlenség a keményvonalas kormányzókkal szemben a Nyugattal való feszültség növekedése és a romló gazdasági helyzet miatt.”



Meggyengülhet a nukleáris program Iránban 1

A Szakértõk Tanácsa (Fotó: MTI)



A The Guardian ennél lelkesebb cikket közölt. “Irán egyik legilusztrisabb politikusa, Akbar Hasemi Rafszandzsani tegnap drámai módon megnövelte befolyását, miután megszerezte az ország egyik erős vallási szervének az ellenőrzését egy olyan folyamat részeként, mely megváltoztathatja az ország vezetésének módját” – írja a neves lap.

Nem változtat a nukleáris programon

Mások óvatosabbak. Így a The Independent, de a francia lapok, mint a Le Monde és a Le Figaro is úgy vélik, hogy Rafszandzsani megválasztása nem fogja érdemben megváltoztatni az ország nukleáris programját, amely továbbra is bírja a legfőbb vallási vezető, Hamenei ajatollah támogatását.

Egy, a Le Figarónak nyilatkoző francia Irán-sakértő véleménye szerint “Rafszandzssani híve a párbeszédnek, de belső meggyőződése szerint nem áll készen a nukleáris programról való lemondásra.” A lap vezércikke megjegyzi, hogy az ajatollah többször kifejezte a kínai modell iránti csodálatát, s a jelenlegi elnökkel szemben “egy pragmatikus személy, akinek nem tetszik országának elszigetelése, amelyhez Ahmedinezsád sértegető és konfrontatív politikája vezetett.”

„Mit várhatunk Rafszandzsani jelenlegi funkciójától? Az elemzők legnagyobb része szerint kevés változás lesz a mindennapokban, de ezzel szemben egy ’más megközelítést’ kaphat teret, különösen a nukleáris kérdésben” – írja kommentárjában a Le Monde.

Egy, a jelenlegi kormánnyal szemben kritikus és az újságnak név nélkül nyilatkozó, a reformerekhez közel álló magas rangú iráni tisztviselő szerint „jelenleg Rafszandzsani kezében van minden ütőkártya, vallási, alkotmányos és politikai a legfőbb vezető (Hamenei ajatollah) politikájának gyengítésére.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik