Nagyvilág

Rafszandzsánit választották az iráni Szakértők Tanácsa élére

A Nyugattal jobb viszonyra törekvő, pragmatikusan konzervatív volt iráni elnököt, Ali Akbar Hasemi Rafszandzsánit választották meg kedden a befolyásos vallási testület, a Szakértők Tanácsa vezetőjévé - jelentette az állami televízió.

Rafszandzsáni a leadott 76 szavazatból 41-et kapott, a második az ultrakonzervatív Ahmad Dzsannati ajatolláh lett 34 vokssal, egy szavazó tartózkodott. Dzsannati most az Őrök Tanácsának titkára, amely az ország alkotmányos működését ellenőrzi, s betölti a választási bizottság funkcióit is.

A 86 muzulmán vallási vezetőből álló Szakértők Tanácsának feladata, hogy ellenőrizze az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének tevékenységét, és adott esetben leváltsa, illetve újat válasszon helyette. A legfőbb vezető jelenleg Ali Hamenei ajatolláh.

Ahmadinezsád legyőzte 2005-ben

Rafszandzsáni 73 éves, 1989-től 1997-ig volt az ország elnöke. 2005-ben – amikor Mahmúd Ahmadinezsád mostani elnök győzött – ő is államfőjelölt volt. A Szakértők Tanácsának tavaly decemberi megválasztásakor próbálkozott ismét a hatalomba való visszatéréssel, egyik elnökjelöltje volt a testületnek.

Azért kellett most elnököt választani a Szakértők Tanácsa élére, mert a decemberben elnökké választott Ali Meskini júliusban elhunyt. A Szakértők Tanácsát egyébként nyolc évre választják.

Erősítheti a Tanácsot

Szaíd Leilaz politikai elemző szerint Rafszandzsáni személye közös nevező a tradicionalisták és a modernisták között. “Ha a Szakértők Tanácsa jelentősebb szerepet akar betölteni az ország ügyeiben, akkor neki megvan ehhez a jogi és vallási tekintélye” – tette hozzá.

Mindazonáltal más elemzők szerint a tanács nem tud változtatni az ország politikáján és azon a hagyományon, hogy a testület nem szólhat bele az országvezetés napi döntéseibe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik