Nagyvilág

Kínai fegyverekkel harcolnak a tálibok?

Az Afganisztánban állomásozó brit és amerikai csapatokra több alkalommal kínai fegyverekkel támadtak a tálib lázadók -jelentették a brit hatóságok a kínai külügyminisztériumnak. A szállítmányok feltétezhetően Iránon keresztül juthattak az afgán lázadók kezébe.

Az afgán lázadókkal való harcok után több alkalommal kínai fegyverek kerültek elő, a brit hatóságok ezért felszólították az ázsiai országot, hogy vizsgálja ki, hogyan kerültek a tálibok kezébe a kínai hadsereg fegyverei. Afgán hivatalnokok már korábban is beszámoltak arról, hogy a lázadók kifinomult kínai fegyverekkel rendelkeznek – értesült a BBC.

A brit aggályokra a kínai külügyminisztérium megismételte korábbi, júliusban tett kijelentését, mely szerint az ország fegyverkereskedelme minden esetben szigorúan a hazai és nemzetközi kötelezettségek betartásával történik.


Gyanús fegyverek

A fegyverek között található kínai gyártmányú föld-levegő rakéta, taposóakna és vállról indítható rakéta is. A fegyverek többségéről eltűntették a gyártási számot, így szinte teljesen lehetetlen megállapítani, hogy honnan juthattak hozzá – nyilatkozta egy afgán fegyverszakértő.

Korábban a tálibok a pakisztáni hírszerzéstől (ISI) szerezték a fegyvereket, vagy közvetlenül a csempészektől vásárolták őket. A jelenlegi helyzetben elég elképzelhetetlen, hogy az ISI látná el fegyverrel őket. A pakisztáni hadsereg viszonya ugyanis az afgán határ menti törzsi fegyveresekkel határozottan megromlott azt követően, hogy 9/11 után Washington nyomást gyakorolt Musharaff elnökre, hogy számoljon le az al-Kaidával és a Pakisztánban működő tálib csoportokkal. Habár korábban Kína nagyszerepet játszott a pakisztáni atomfegyver létrehozásában, elemzők szerint nem áll érdekében a helyi fegyveres csoportok felfegyverzése.


Teherán ambíciói

Elemzők szerint a fegyverszállítmányok nem származhatnak Pakisztánból, a tranzit útvonal sokkal inkább Irán lehet. Teherán hálózatot próbál kiépíteni a szomszédos országokban, hogy vissza tudjon vágni az Egyesült Államoknak abban az esetben, ha az megtámadná nukleáris létesítményeit – írja a BBC.

Kína az ENSZ BT állandó tagjaként fontos szereplője a világpolitikának, kereskedelmi partnerként pedig az egyik legnagyobb gazdasági szövetséges Nagy-Britannia számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik