Külföld

Dárfúrban az ENSZ-főtitkár

admin
admin

2007. 09. 04. 17:57

A szudáni fővárosba, Kartúmba érkezett Ban Ki Mun ENSZ-főtikár, és kedden az ország déli részébe, Dárfúrba folytatja útját, miután tárgyalt Omar al-Basír elnökkel.

Ban Ki Mun látogatásának elsődleges célja, hogy népszerűsítse azt az ENSZ-határozatot, amelynek alapján 26 ezer főt számláló békefenntartó kontingenst vezényelnek a háború dúlta déli országrészbe.

A békefenntartók kiküldését is magába foglaló megállapodás 21 éves háborúskodás után, két éve született a muszlim kormány és a jobbára keresztény Dél lázadói között.


A Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban több mint 200 ezer ember vesztette életét a helyi fekete földműves népesség és a kartúmi kormány által is támogatott nomád arab milíciák polgárháborújának harci cselekményeiben és a háborúskodással együtt járó éhezésben, járványok következtében.

A felkelők 2003 elején fogtak fegyvert az etnikailag erősen kevert Dárfúr térségében, mert állításuk szerint az arabok által uralt kartúmi kormány elhanyagolja a koldusszegény sivatagos térséget és az ott élő fekete bőrű lakosságot. A konfliktus 2003-as kirobbanása óta két és fél millióan menekültek el térségbeli lakóhelyükről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.