Nagyvilág

Csak afrikai békefenntartókat akar Szudán

Nem lesz szükség a kontinensen kívülről érkező békefenntartókra a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni tartományban, Dárfúrban, mert elegendő számú katonát ajánlottak fel az afrikai országok – állítja az Afrikai Unió (AU) elnöke. Az ENSZ ragaszkodik ahhoz, hogy a misszióban Afrikán kívüli országok is jelentős szerepet kapjanak.

“Ma megerősíthetem, hogy elegendő felajánlást kaptunk az afrikai országoktól ahhoz, hogy ne kelljen Afrikán kívüli segítségért folyamodnunk” – közölte vasárnap kiadott nyilatkozatában Alpha Oumar Konare, az AU elnöke, miután rövid tárgyalást tartott Omar el-Besir szudáni elnökkel.

A szudáni kormány rendületlenül ellenzi, hogy nem afrikai országok bármilyen jelentősebb szerepet játszanak az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó alakulatában (UNAMID), amelynek felállítására a Biztonsági Tanács adott felhatalmazást július 31-i határozatában. Az alakulatban 20 ezer békefenntartó és 6 ezer rendőr fog részt venni.


Szudán hajthatatlan

Az ENSZ BT július 31-én elfogadott, 1767. számú határozata – többször átdolgozott – szövegének végső megfogalmazása szerint figyelembe veszik Szudánnak azt az igényét, hogy többségükben afrikaiak legyenek a térségbe vezényelt katonák és rendőrök. Az ENSZ leginkább ázsiai katonákkal egészítené ki a az afrikai erőket. A vasárnapi bejelentés arra utal, hogy ettől eltérően kizárólag afrikai katonákkal és rendőrökkel fogják ellátni a békefenntartást Dárfúrban.



Csak afrikai békefenntartókat akar Szudán 1

Az etnikai konfliktus mellett vízhiány is nehezíti a szudáni helyzetet (MTI/EPA)


Elemzők szerint Afrika nem tud kellő számú megfelelően kiképzett csapatot biztosítani a megfelelő harchoz. Az ENSZ határozata alapján a békefenntartó csapatok összetételét augusztus 30-ig meg kell határozni.


Humanitárius katasztrófa


A felkelők 2003 elején fogtak fegyvert az etnikailag erősen kevert Dárfúr térségében, mert állításuk szerint az arabok által uralt kartúmi kormány elhanyagolja a koldusszegény sivatagos térséget és az ott élő fekete bőrű lakosságot.


A konfliktusban az ENSZ becslései szerint eddig több mint 200 ezer ember meghalt és kétmillióan földönfutóvá váltak. Kartúm ugyanakkor 9 ezer halálos áldozatot tart számon, és elutasítja a népirtás vádját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik