Nagyvilág

Történelmi találkozóra készül a két Korea

Csúcstalálkozóra ül össze augusztus végén Phenjanban Kim Dzsong Il észak-koreai vezető és Ro Mu Hjon dél-koreai elnök – jelentette be a két Korea.

A találkozót augusztus 28. és 30. között rendezik az észak-koreai fővárosban. A felek előzőleg előkészítő találkozót tartanak Keszongban – jelentette a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség. Ro Mu Hjon úgy foglalt állást, hogy a csúcs révén sikerülhet megszilárdítani a két Korea közötti viszonyt, amely megsínylette az észak-koreai atomprogram körüli válságot. A dél-koreai elnök hozzáfűzte: a találkozó hozzájárulhat ahhoz is, hogy Phenjan javítson a nemzetközi közösséggel fennálló kapcsolatán.

A dél-koreai ellenzék legerősebb pártja, a konzervatív Nagy Nemzeti Párt (GNP) élesen ellenzi a csúcstalálkozó megtartását, mondván, hogy az pusztán belpolitikai húzás: egyedüli célja a kormányzó liberálisok megtámogatása a decemberben esedékes elnökválasztás előtt. A sajtóban megszólaltatott dél-koreai átlagpolgárok feltették a kérdést, miért megint Phenjan lesz a találkozó helyszíne, s Kim Dzsong Il észak-koreai vezető miért nem teljesíti ígéretét, miszerint ellátogat Délre.

Külföldön egyöntetűen üdvözölték a Korea-közi csúcstalálkozó hírét. A pekingi külügyminisztérium közleményében reményét fejezte ki, hogy a megbeszélések „pozitív eredménnyel” járnak majd. Abe Sindzo japán kormányfő közölte: reméli, hogy a találkozó magával hozza a Koreai-félszigeten meglévő feszültség csökkenését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik