Nagyvilág

Kezdődik a kampányharc Ukrajnában

Megkezdődött a hivatalos kampány Ukrajnában a szeptember végi előrehozott parlamenti választás előtt, amely várhatóan eldönti a volt szovjetköztársaság két vezetője közötti ádáz politikai harcot.

A szeptember 30-ra kitűzött előrehozott parlamenti választás a 2004. évi “narancsszínű forradalom” révén hatalomra jutott, Nyugat-barátnak tartott Viktor Juscsenko elnök és régi ellenlábasa, a Moszkva-barátként jellemzett kormányfő, Viktor Janukovics közötti kompromisszum eredménye.

Juscsenko áprilisban oszlatta fel a törvényhozást arra hivatkozva, hogy a parlamenti többség megpróbál visszaélni a hatalmával. Az elnöknek a legfelsőbb tanács feloszlatását előíró rendelete hetekig tartó utcai tüntetésekbe és az országot megbénító politikai válságba torkollott.

A választási kampány hivatalosan csütörtökön kezdődött, a pártok kongresszusokat tartottak és elfogadták választási programjukat – közölte a központi választási bizottság (CVK) szóvivője.

Egy közvélemény-kutatás szerint, ha most vasárnap lennének a választások a Janukovics vezette Régiók Pártja 30,2 százalékkal megnyerné a voksolást. A Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk-Önvédelem tömörülés a szavazatok 15,5 százalékát kapná, míg a Julija Timosenko volt kormányfő vezette tömörülés a voksok 4,3 számíthatna. Az országos reprezentatív felmérést 2000 fő bevonásával, 2,2 százalékos hibahatárral, a múlt hónapban készítette a Közvélemény Alapítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik