Nagyvilág

Orosz állampolgár volt a Tallinnban meghalt tüntető

Orosz állampolgár volt az a fiatalember, aki életét vesztette az észt fővárosban péntekre virradó éjjel az utcai tüntetők és a rendőrség között lezajlott összecsapásokban - közölte szombaton a moszkvai külügyminisztérium.

Az orosz külügyi tárca közleménye újfent bírálta az észt hatóságokat, amiért “túlzott mértékű erőt” alkalmaztak a tallinni szovjet háborús emlékmű eltávolítása ellen tiltakozó tömeggel szemben.

A külügyi közlemény szerint az orosz nagykövetség hivatalos tájékoztatást kért a péntekre virradó éjszakán lezajlott összecsapások után az észt hatóságoktól, volt-e orosz állampolgárságú áldozata az összetűzéseknek, s azt a választ kapta, hogy nem. Utóbb mégis az derült ki, hogy a halálos áldozat orosz állampolgár volt.

Egy húszéves fiatalember vesztette életét a Tallinn központjában álló második világháborús szovjet emlékmű áthelyezése ellen tiltakozó orosz ajkú fiatalok és az észt rendőrség összecsapásai nyomán. A fiatalember halálának körülményei eddig tisztázatlanok és rejtélyesek, hírek szerint ugyanis valamilyen szúróeszközzel okozták a halálát.

Mihail Kaminyin, az orosz diplomácia szóvivője kijelentette szombaton, hogy “kizárólag az észt fél felelős az orosz-észt kapcsolatok megromlásáért”, és azt mondta, hogy Moszkva hozzáállása a balti köztársasághoz “alapos változtatásra szorul”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik