Nagyvilág

Sarkozy lehet az új elnök

Sarkozy–Royal versenyt ígérnek a francia elnöki székért a legfrissebb felmérések. Egy ezek közül azt állítja, hogy Le Pen már megelőzte a népszerűségi versenyben a titkos esélyesként számon tartott centrista Bayrout.

A jobboldali Nicolas Sarkozy és a szocialista Ségolene Royal párviadalát jósolták a francia elnökválasztást megelőző, péntek éjfélkor életbe lépett kampánycsend előtt ismertetett utolsó közvélemény-kutatások, amelyek többsége Sarkozy győzelmét valószínűsítette. A CSA intézet felmérése szerint Sarkozy az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában a szavazatok 26,5 százalékát, míg fő vetélytársa, Ségolene Royal szocialista jelölt 25,5 százalékát szerzi meg. Jean-Marie Le Pen népszerűségén fél százalékpontot javítva a voksok 16,5 százalékára számíthat.

A szélsőjobboldali politikus ezzel letaszítja a dobogó harmadik fokáról az ily módon csak a negyedik helyre befutó Francois Bayrou centrista jelöltet, aki a szavazatok 16 százalékára számíthat. A CSA-felmérés szerint a második fordulóban Sarkozy és Royal egyaránt a választópolgárok felének támogatására számíthat.

Az Ipsos intézet egy korábbi közvélemény-kutatása az első fordulóra Sarkozy stabil, 30 százalékos támogatottságát mutatta ki; Royal népszerűségi mutatója fél százalékponttal 23,5 százalékra emelkedett. Bayrou a szavazatok 17 százalékát, Le Pen pedig 13,5 százalékát szerezheti meg a választás első fordulójában.

A második fordulóban Sarkozy azonban a voksok 53,5 százalékát begyűjtve győzelmet arat majd, a 46,5 százalékot szerző Royal pedig alulmarad – tűnt ki a felmérésből. A BVA intézet szerint Sarkozy az első fordulóban a szavazatok 29 százalékára, Royal 26 százalékra, Bayrou pedig 17 százalékra számíthat. A BVA felmérése szintén Sarkozy második fordulós győzelmét valószínűsítette: a jobboldali jelölt a szavazatok 52 százalékát gyűjtheti be, így a voksok 48 százalékát megszerző szocialista vetélytársa alulmarad az elnöki tisztség elnyeréséért vívott versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik