Nagyvilág

Le Pen, a radikális

Az egykori idegenlégiós Jean-Marie Le Pen a „zéró bevándorlás” elvét hirdetve ismét ringbe száll az elnöki székért, győzelme esetén az euró-zónából való kilépést ígérve. A 78 éves politikus a kampány során több alkalommal is kifejtette, hogy szerinte az egyes népcsoportok nem egyenlők.

A francia szélsősjobboldali politikus a bretagni La Trinite-sur-Mer városában született, és huszonévesen csatlakozott a francia idegenlégióhoz, melynek keretében többek között Indokínában és Algériában teljesített szolgálatot .

Politikai karrierje 1954-ben kezdődött, amikor a Pierre Poujade vezette üzlettulajdonosok pártájnak küldötte lett, egy évre rá pedig segédkezett az akkori szélsőjobboldali elnökjelölt Jean-Louis Tixier-Vignancour kampányában. Részben az ott kapott ideológiai hatás következtében 1972-ben megalapította pártját, a Nemzeti Frontot. Szörnyű jóslataival, melyek szerint az észak-afrikai bevándorlók már az ország életét veszélyeztetik, népszerűségét fokozatosan feltornázta.



Le Pen, a radikális 1

Le Pen 2002-ben meglepetésre bekerült a második fordulóba fotó: MTI)



A párt sikeréhez nagyban hozzájárult az akkori szocialista elnök, Francois Mitterand döntése, mely alapján úgy változtatták meg a szavazási rendszert, hogy 1986-ban a Nemzeti Front jelöltjei már 35 fővel képviselhették magukat a parlamentben. A politikai szerencse azonban nem minden esetben állt Le Pen mellé, 2002-ben ugyanis a pártnak egyetlen helyet sem sikerült szereznie, így egy ciklusra kiestek a parlamentből. Két évre rá azonban az Európai Parlamentben viszont hét helyet nyertek, és az újonnan alakult szélsőjobb frakciócsoportban (Identitás, Hagyomány, Szuverenitás) azóta is vezető helyet töltenek be.

Sokkoló eredmények

A 78 éves Le Pen, aki nem egyszer tett olyan kijelentéseket, mely szerint a holokauszt nem más, mint a történelem kis részlete, számos alkalommal szolgált meglepetéssel a francia társadalom számára. 2002-ben váratlanul bekerült az elnökválasztás második fordulójába, legyőzve a szocialista Lionel Jospint, de Chirackal szemben aztán messze alulmaradt.

A 2007-es versenybe Le Pen a korábbiakhoz hasonló elképzelésekkel vágott bele, megválasztása esetére az euró eltörlését, a halálbüntetés bevezetését, a bevándorlás teljes korlátozását és az importáruk kemény megadóztatását ígérve.

Le Pen a „zéró emigráció” elvét hirdette meg, amikor az ősz zavargások kapcsán kijelentette, hogy a francia külvárosok problémáit nem lehet megoldani egyszerűen azzal, hogy a kormány tankokat és rendőröket küld a helyszínre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik