Nagyvilág

Sólyom szerint kompromisszumra lehet jutni a lengyelekkel

A köztársasági elnök szerint az európai alkotmányszerződés kapcsán kompromisszumra lehet jutni Lengyelországgal a szavazati arányok egy másfajta elosztásáról, amellyel a kisebb tagállamok is meg tudnak őrizni bizonyos befolyást; erről Sólyom László beszélt magyar újságíróknak nyilatkozva pénteken Varsóban.

A lengyel fél az európai alkotmány ügyében is konkrétabb egyeztetést tart szükségesnek a visegrádi országok között, hiszen a V4 eddig kimerült ösztöndíjadásban, kulturális projektek támogatásában és rituális elnöki találkozókban, ezt kormányszinten kellene egészen konkrét gazdasági, kulturális és politikai témákra átfordítani – fogalmazott a hivatalos lengyelországi látogatáson tartózkodó Sólyom László.

A magyar államfő kiemelte: lengyel partnere, Lech Kaczynski nem veti el az európai alkotmányszerződést, hanem tárgyalásokat javasol a dokumentumot már ratifikált 18 tagállammal arról, milyen módosításokat lehetne végrehajtani. Sólyom emlékeztetett arra, hogy a pillanatnyi helyzet szerint nincs sok kilátás arra, hogy a lengyel parlament megszavazza az európai alkotmányszerződést.

“Tárgyaltunk arról, hogy a szokásos kelet-nyugati irányú európai közlekedési folyosók helyett Lengyelország nyisson észak-dél irányban. Ígéretet kaptam arra, hogy két közlekedési útvonal is fog épülni a Balti-tengertől az Adriáig, ennek konkretizálása már a kormányokra tartozik” – jelentette ki a köztársasági elnök. Hozzátette: a Via Baltica névvel illetett út Helsinkitől a balti államokon át keresztül jönne le Varsóig, és a magyar cél az, hogy ott ne forduljon Berlin felé, hanem jöjjön le Magyarországon át egészen az Adriáig.

Az MTI kérdésére Sólyom László azt mondta, Lech Kaczynski arról tájékoztatta, hogy Lengyelország mindent megtesz energiaellátása függetlenségének megőrzése érdekében, nem adnak el vezetékeket, sem finomítókat, noha erre kapnak ajánlatokat.

Az államfő hangsúlyozta: szimbolikus időpontot választottak hivatalos lengyelországi látogatására: március 23-án van a Magyar-Lengyel Barátság Napja, amelyet a két ország parlamentje ilyen ünneppé nyilvánított. Emlékeztetett arra, hogy tavaly ezen a napon találkozott először Lech Kaczynski államfővel.

A két köztársasági elnök 2006 márciusában Győrött közösen avatta fel az első köztéri Magyar-Lengyel Barátság Emlékművet, és akkor sor került magyarországi és lengyelországi testvérvárosok, települések eszmecseréjére. A barátság napjának kitűzését a két ország együttműködő önkormányzatai kezdeményezték, és erről mindkét parlament a közelmúltban határozatot fogadott el.

A magyar államfő pénteken délelőtt Varsóban a Pilsudski téren megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, majd a delegáció ellátogatott a Varsói Felkelés Múzeumába. Sólyom László ezt követően a magyar nagykövetség épületében állami kitüntetéseket adott át a kétoldalú kapcsolatok erősítése érdekében tevékenykedő lengyel állampolgároknak, köztük Weronika Wysockának, a Lengyel-Magyar Baráti Társaság elnökének és Marek Maldis operatőr-rendezőnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik