Nagyvilág

Izraeli-libanoni háború: mégsem hozták nyilvánosságra a jelentést

Az izraeli állami számvevőszék vezetője, Misa Lindenstrauss kénytelen volt lemondani arról a tervéről, hogy kedden ismerteti a knesszetben a tavaly nyári libanoni háborúról, a kormány és a katonai vezetők akkori mulasztásairól készített jelentésének előzetes következtetéseit.

A jeruzsálemi legfelsőbb bíróság olyan végzést adott ki ugyanis kedden, amely szerint meghatározatlan időre el kell halasztani az Ehud Olmert miniszterelnököt, Amír Perec miniszterelnök-helyettest, védelmi minisztert, a kormány több más tagját és számos katonai vezetőt keményen elmarasztaló dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

Az izraeli polgári védelmet irányító Jichák Gerson tábornok kezdeményezte a legfelsőbb bíróságon az őt is bíráló előzetes következtetések nyilvánosságra hozatalának elhalasztását, mert a hadsereg vezetői nem kaptak elég időt, hogy kifejtsék Lindenstrauss előtt saját értékelésüket a lezajlott háborúról. A legfelsőbb bírói testület elfogadta Gerson tábornok érvelését, és helyt adott kérésének.

Lindenstrauss így kénytelen volt annak közlésére szorítkozni kedden a parlamenti képviselők előtt, hogy kiket hallgatott meg vizsgálódása során. Panaszkodott, hogy Olmert kormányfő nem volt hajlandó sem élőszóban, sem írásban válaszolni a hozzá intézett kérdésekre.

Sajtóértesülések szerint a Lindenstrauss-jelentés felrója egyebek között a hatóságoknak, hogy az óvóhelyek nem voltak megfelelően kialakítva, és a hatóságok nem gondoskodtak kellőképpen a naponta tűz alá vett polgári lakosság ellátásáról. A várható támadásokra való előzetes figyelmeztetések is sokszor elmaradtak.

A hadműveleteket izraeli részről irányító Dan Haluc vezérkari főnök már korábban kénytelen volt lemondani az elkövetett hibák miatt, Olmert kormányfő népszerűségi indexe pedig húsz százalék alá zuhant a háború után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik