Nagyvilág

Egy arab politikus vezeti Izraelt

A drúz Madzsalli Vahaba Izrael első arab elnöke, igaz csak egy hétig, amíg a kedden Egyesült Államokba utazott Dalia Icik ügyvezető államfőt helyettesíti.

Vahaba “elnöki pályafutása” a múlt hónapra nyúlik vissza, amikor a nemi erőszakkal vádolt Móse Kacav elnököt felfüggesztették tisztségéből. Kacav tisztét azóta átmenetileg Dalia Icik, a kneszet elnöke tölti be.

Icik keddi elutazásával helyettese, Vahaba veszi át mindkét megbízatását, a parlamenti elnökséget csakúgy, mint az ideiglenes államfői tisztet, így ő lett az izraeli arab kisebbség első képviselője, aki ellátja a legfőbb közjogi méltóság feladatait. Az 53 éves Vahaba alezredesi rangot ért el leszerelése előtt az izraeli hadseregben, felsőfokú tanulmányait a haifai egyetemen végezte.

Az Izrael 7 millió lakosának mintegy 20 százalékát kitevő arabokat az egymást követő kormányok évtizedek óta hátrányos megkülönböztetésben részesítik, jelentős mértékben sújtja őket a munkanélküliség, jövedelmi és iskolázottsági szintjük alacsony. A helyettes házelnök, aki az Ehud Olmert kormányfő vezette Kadima párt képviselője, reményét fejezte ki, hogy ideiglenes államfői megbízatása az arab állampolgárok egyenjogúsítására irányuló törekvést jelképezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik