Nagyvilág

Irán elleni ENSZ-szankciókról dönt az EU

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei várhatóan állást foglalnak hétfői brüsszeli találkozójukon arról, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján hamarosan szankciókat vezetnek be Irán ellen, mivel az nem mondott le a nemzetközi biztonságot is fenyegető nukleáris programjáról.

Az ENSZ-testület közvetlenül az év végi ünnepek előtt határozott arról, hogy büntetőintézkedések lépnek életbe Teheránnal szemben két hónapon belül, ha nem mond le urándúsítási terveiről. A szankciók a gyanús tevékenységet segíteni képes anyagok és eljárások kivitelének beszüntetését, az atomprogramhoz kötődő magas rangú személyek utazásainak korlátozását és javaik befagyasztását is magukban foglalhatják.

Az EU-miniszterek szinte bizonyosan állást foglalnak arról, hogy az említett intézkedéseket teljes egészében, szigorúan és gyorsan alkalmazni kell a határidő lejártát követően. Elképzelhető ugyanakkor, hogy az unióban idővel az ENSZ-nél bővebb körű szankciókat határoznak meg, például hosszabb listát állítanak össze az érintett személyekről, mint a világszervezet, amely egyelőre tucatnyi névvel számol.

A gyakorlatban a szankciók sok változást nem jelentenek: az EU-tagországok már hosszú ideje figyelnek arra, mit exportálnak Iránba, és a kapcsolattartás sem nevezhető túlságosan sokrétűnek. Később esetleg sor kerülhet egy fegyverembargó hivatalos meghirdetésére is.

EU-források azt is jelezték: a szankciók bevezetése nem jelenti azt, hogy az unió visszavonta volna tavaly nyári ajánlatát, amely igen kedvező feltételeket tartalmazott Iránnak az urándúsítás befagyasztásáért cserében.

A hétfői miniszteri találkozón – amelyen részt vesz Göncz Kinga is – több más, magyar szemmel is fontos témát megvitatnak. Így például első reakcióra lehet számítani az előző napi szerbiai választások nyomán kialakult helyzetről, illetve a küszöbönálló koszovói státusrendezésről. Az unió azt szeretné, ha a választáson a szélsőséges erők nem szerepelnének jól, és részben emiatt eddig tartózkodóan nyilatkozott a koszovói elképzelésekről is. Utóbbival kapcsolatban most sem várható érdemi bejelentés, de a miniszterek várhatóan ismét támogatásukról biztosítják a témáról tárgyaló ENSZ-különmegbízott, Martti Ahtisaari tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik