Nagyvilág

Volt orosz ügynököt mérgeztek meg Londonban

A gyanú szerint az orosz titkosszolgálat mérgezte meg Londonban korábbi ügynökét, Alekszandr Litvinyenkot, akit életveszélyes állapotban kezelnek egy brit kórházban.

Rendkívül erős méreggel próbáltak meggyilkolni Londonban egy volt orosz titkosügynököt, aki korábban nyilvánosan gyilkossági kísérletekkel vádolta meg egykori munkaadóját, az orosz titkosszolgálatot, majd Nagy-Britanniában kért és kapott menedékjogot. A Scotland Yard vasárnap kihallgatta a súlyos beteg egykori ügynököt. A The Sunday Times által megszerzett orvosi jelentés szerint Alekszandr Litvinyenko szervezetében a súlyosan mérgező tallium károsodás nélkül elviselhető legmagasabb mennyiségének háromszorosát mutatták ki. Az ügyről legrészletesebben beszámoló, vezető vasárnapi brit lap szerint Litvinyenko, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese hat éve szökött Nagy-Britanniába és a múlt hónapban brit állampolgárságot is kapott.


A BBC vasárnapi értesülése szerint Litvinyenko Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolása ügyében vizsgálódott. Politkovszkaja, akit néhány hete öltek meg saját házának liftjében, korábban egyebek mellett feltáró csecsenföldi riportjai miatt került szembe a hivatalos orosz politikával. A The Sunday Times szerint Litvinyenko baráti kapcsolatot ápolt a megölt orosz újságírónővel.
Litvinyenko kórházi ágyán maga mondta el a brit lapnak, hogy egy Mario nevű olasz ismerősétől email-üzenetet kapott, amely szerint az illető fontos értesüléseket akar vele megosztani Politkovszkaja ügyében.


A volt orosz ügynök ismerősével a londoni Piccadilly Circus egyik japán éttermébe ült be; az olasz nem evett semmit, viszont átadott neki egy négyoldalas dokumentumot. Az irat neveket sorolt fel, köztük olyan FSZB-ügynökökét, akiknek állítólag közük volt Politkovszkaja meggyilkolásához. A volt orosz ügynök a találkozó után súlyosan megbetegedett, vesekárosodást szenvedett, folyamatos hányás kínozza, és teljesen kihullott a haja. Emellett súlyosan károsodott csontvelő-állománya is, és szervezetéből gyakorlatilag eltűntek a fehérvérsejtek, amelyek az immunrendszer fenntartásához elengedhetetlenek – írta a The Sunday Times. A lap által idézett orvosok szerint ez utóbbi tünet egy másik, egyelőre ismeretlen hatóanyag jelenlétére utalhat.


Litvinyenkót a londoni University College egyetem klinikáján ápolják, fegyveres rendőri őrizet mellett. Aleksz Goldfarb, a volt orosz ügynök New Yorkban élő barátja vasárnap este, miután meglátogatta az egykori FSZB-alezredest, a kórház előtt újságíróknak azt mondta: az orvosok 50:50 százalék esélyt adnak arra, hogy Litvinyenko életben marad. Hozzátette: meggyőződése szerint az orosz titkosszolgálat mérgezte meg egykori ügynökét.
John Henry klinikai toxikológus, aki a hétvégén megvizsgálta Litvinyenkót, vasárnap azt mondta a BBC-nek: nem kérdéses, hogy a használt méreganyag tallium volt. A szakértő szerint ez sószerű, színtelen, szagtalan anyag, amelyből egy gramm már halálos mennyiség.


A BBC szerint a Scotland Yard ugyancsak vasárnap órákig tartó kihallgatásnak vetette alá Litvinyenkót. A volt FSZB-tiszt először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt állította: az orosz hatóságok meg akarják gyilkolni Borisz Berezovszkijt, a szintén Londonban élő orosz mágnást, Borisz Jelcin volt orosz elnök egykori közeli szövetségesét. Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanújának címén már négy éve kérte Londontól az orosz kormány, de Nagy-Britannia ehelyett menedékjogot adott a pénzembernek, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör.


Litvinyenko emellett azt is állította, hogy nem csecsenek, hanem az orosz titkosszolgálatok álltak az 1999-ben elkövetett, több száz emberéletet kioltó moszkvai házrobbantások mögött, amelyek után ismét hadműveletek kezdődtek Csecsenföldön.


A volt orosz ügynök mérgezési ügyét a vasárnapi brit lapok Georgi Markov volt bolgár disszidens csaknem harminc évvel ezelőtti londoni meggyilkolásához hasonlítják. Markovot egy esernyőbe rejtett, mérgezett tűvel szúrták meg; a bolgár ellenzéki aktivista három nappal később meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik