Nagyvilág

Nem tudni, miért volt áramszünet Európában

Továbbra sem ismeretes, hogy mi okozta a németországi elektromos hálózat meghibásodását, ami az elmúlt éjszaka Nyugat-Európa több országában mintegy félórás áramkimaradást okozott.

Az illetékes német hatóságok vasárnap kora délutáni közlése szerint az azonnal megkezdett vizsgálatok ellenére változatlanul nem tudni, hogy mi vezetett a szinte “összeurópai” áramkimaradáshoz. Egyértelműnek tűnik ugyanakkor, hogy a felelősség Németországot terheli. A szakértői vizsgálat lefolytatásába az RWE áramszolgáltató vállalat mellett a legnagyobb német energiakonszern, az E.ON is bekapcsolódott.

A német “rövidzárlat” miatt Franciaországban mintegy ötmillió fogyasztó, azaz a lakosság 10 százaléka maradt áram nélkül. Értesülések szerint Franciaországban évtizedek óta nem volt ilyen méretű áramkimaradás. Hasonló áramszünetek voltak Olaszország, Belgium és Spanyolország több körzetében is.

Áram nélkül maradtak a háztartások több német tartományban, így Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bajorországban, Baden-Württembergben és Saarvidéken, de az áramszünet csekélyebb mértékben szinte az összes tartományt sújtotta. Az országban a legnagyobb csapás ugyanakkor a német államvasutat érte, több mint száz vonat hosszabb-rövidebb ideig tartó megállásra kényszerült. Rövid időre megbénult a forgalom a kölni repülőtéren, s átmeneti ideig a tartalék aggregátorok üzembe helyezésére volt szükség.

Az RWE szóvivője kora hajnalban még azt állította, hogy az áramszünetet a hálózatnak a hirtelen lehűlés miatti túlzott terhelése okozta. Reggeli közlése szerint a hálózatban alacsony frekvenciát észleltek, amit egy erőműben történt meghibásodás okozhatott. Mindazonáltal a vállalat a valódi okot illetően még a délelőtt folyamán is “sötétben tapogatódzott.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik