Nagyvilág

Putyinnal alkudozik az EU

Nagyobb oroszországi mozgásteret kérnek az uniós vállalatok számára az EU vezetői Putyin elnöktől péntek este. Közös fellépésükkel azt is el szeretnék érni, hogy Oroszország azonos feltételekkel értékesítse energiahordozóit az EU tagállamai számára.

Finnországban tárgyalnak pénteken az EU-tagországok vezetői a kontinens energiaellátásának biztonságáról; a csúcstalálkozó résztvevői este vacsorán látják vendégül Vlagyimir Putyin orosz elnököt – írja a BBC.

Az orosz államfő megérkezése előtt arról tárgyalnak az uniós vezetők, hogyan lehetne növelni az uniós energiaimportot többek között a Földközi-tenger, a Fekete-tenger és a Közel-Kelet térségéből.

A Putyin számára kevésbé kellemes témák egymás közötti megvitatása után az uniós politikusok közösen alkudoznak majd az orosz elnökkel a tervek szerint, mert az EU mindenképpen el szeretné kerülni, hogy egyes tagországai különböző feltételekkel és áron vásároljanak orosz energiahordozókat.

El szeretnék érni azt is, hogy uniós vállalatoknak több lehetőségük legyen oroszországi energetikai beruházásokra, és európai cégek ugyanolyan feltételekkel léphessenek piacra Oroszországban, mint az orosz cégek Európában, és igénybe vehessék az orosz vezetékhálózatot az általuk bányászott olaj és gáz szállítására.

„Az oroszok nem ehetnek gázt, vagyis Oroszország és Európa egymásra utalt: az EU-nak gázra, Oroszországnak pedig pénzre van szüksége” – nyilatkozta a tárgyalások előtt Josep Borell, az Európai Parlament elnöke. A politikus úgy vélte, hogy az öreg kontinens hitelét vesztené, ha az energiáért cserébe feladná az emberi jogok melletti elkötelezettségét. Ezért várhatóan az EU vezetői felszólítják Putyint, hogy az orosz hatóságok találják meg a nemrég meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságírónő gyilkosait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik