Nagyvilág

Megválasztották a svéd miniszterelnököt

Svédország új miniszterelnökévé választotta a stockholmi parlament csütörtökön Fredrik Reinfeldt konzervatív politikust, aki 12 évi szociáldemokrata kormányzás után alakíthat kabinetet.

A 41 éves Reinfeldt, az elmúlt 80 év legfiatalabb svéd kormányfője, egy négypárti jobbközép koalíció élén nyerte meg kis többséggel a szeptember 17-i választásokat, legyőzve a miniszterelnöki posztot 10 éve betöltő Göran Persson vezette szociáldemokratákat.

A svéd törvényhozás 349 képviselőjéből 175-en szavaztak Reinfeldtre, 169-en ellene, öt honatya nem volt jelen a voksoláson.

Reinfeldt Mérsékelt Pártja mellett további három formáció, a Centrista Párt, a Liberális Párt és a Kereszténydemokrata Párt alkotja a Szövetség nevű koalíciót, amely az új svéd parlamentben 178 mandátummal rendelkezik, ez alig hárommal több a szükséges többségnél. A baloldali ellenzéknek, a Szociáldemokrata Pártnak, a Zöld Pártnak és volt kommunistákat tömörítő Baloldali Pártnak összesen 171 képviselője van.

Az új kormányfő pénteken mutatja be kabinetjét és vázolja kormányprogramját a parlamentben. Reinfeldt, aki három évvel ezelőtt még gyakorlatilag ismeretlen volt az országban, kampányában azt ígérte, hogy megjavítja a “svéd modellt”, anélkül, hogy felforgatná azt. Tervei között szerepel csökkenteni az adókat a fizetések alacsonyabb sávjaiban, és ugyancsak csökkentené a hosszú távú munkanélküli segélyeket. A reformok második körét a privatizációknak, valamint bizonyos állami monopóliumok megszüntetésének szánja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik