Nagyvilág

Konferenciát szerveztek Gorbacsovnak

Az Egyesült Államokat bírálta, Putyin elnök politikáját viszont méltatta Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök a tiszteletére tartott horvátországi konferencián.

Gorbacsov azért bírálta az Egyesült Államokat, amiért Washington unilaterálisan lép fel nemzetközi ügyekben és elidegeníti szövetségeseit azzal, ahogyan a terrorizmus elleni harcot értelmezi. Az Adria parti Primosten-félszigeten lezajlott eseményen, amelyet a Budapesten létrehozott Demokratikus Átalakulás Nemzetközi Központja (ICDT) és a Primostenben jelentős turisztikai érdekeltséggel rendelkező, magyar tulajdonú Adriatiq Islands Group szervezett, a résztvevők méltatták az idén 75 éves volt szovjet elnöknek az egykori szovjet társadalom demokratikus átalakításában szerzett érdemeit.

“A bombázás nem megoldás”

“Elfogadhatatlan és fenntarthatatlan, hogy az Egyesült Államok a problémákat az egész világ nevében kezeli” – hangsúlyozta a díszvendég, utalva Amerika iraki és afganisztáni szerepvállalására, valamint az iráni nukleáris program leállítására irányuló erőfeszítéseire. “A bombázás sohasem vezet megoldáshoz – mondta. – Egy nemzetközi partnerség a legjobb és az egyetlen megoldás.”

Mint a konferencia egyik magyar meghívottja, Bayer József, az MTA Politikai Tudományok Intézetének igazgatója az MTI-nek elmondta, Gorbacsov Európát a jövő nagy reménységének nevezte, s hozzátette, hogy Oroszország ugyan nem lesz az Európai Unió tagja, de szerinte egy nagyon szoros és jó együttműködő kapcsolat várható kettőjük között, és ez fogja Európát igazán egyesíteni.

Gorbacsov bírálta azokat az amerikai próbálkozásokat, hogy “meggyőzzék a világot: minden fenyegetés az iszlám világból ered”. Egyúttal arra sürgette a világot, hogy együttes erővel húzza ki a terrorizmus gyökerét, a szegénységet. Ugyancsak óva intette az Egyesült Államokat az orosz belügyekbe való beavatkozástól, és támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin elnök politikáját, hangoztatva, hogy Putyin elkötelezett a pluralizmus mellett, még ha egyre nagyobb mértékben korlátozzák is Oroszországban a sajtó szabadságát és más emberi jogokat.

A globalizáció folyamatával kapcsolatban szorgalmazta, hogy a politikai felelősség nélküli multinacionális cégek diktálta irányok helyett, politikailag szabályozottan, egy más alternatíva jegyében folytatódjon a globalizáció.

Előbb reform, azután demokrácia

Több más neves felszóló mellett Janusz Onyszkiewicz, az Európai Parlament lengyel alelnöke a gorbacsovi peresztrojkáról beszélve, az egyik legfontosabb tanulságnak nevezte, hogy a gazdasági reformokat kell előbb megcsinálni erős politikai kontroll mellett, s csak utána lehet demokratizálni. Ha a politikai demokráciával kezdjük, abból előbb gazdasági káosz lesz, amiből azután nagyon nehéz kikászálódni – foglalta össze szavait Bayer József.

A festői adriai üdülőhelyre olyan neves személyiségek mentek el Gorbacsov előtt tisztelegni mint Roland Dumas volt francia külügyminiszter, Emil Constantinescu volt román elnök vagy Stipe Mesic hivatalban lévő horvát államfő – aki egy ideig az egykori kommunista Jugoszlávia vezetője is volt. Jelen volt több magyar politikai személyiség is, köztük Pozsgay Imre egykori vezető MSZMP-politikus és Martonyi János volt külügyminiszter.

Bush levelet küldött

Mihail Gorbacsov politikus kortársai közül azonban sokan nem tudtak részt venni a primosteni eseményen. Ronald Reagan volt amerikai elnök két éve halott. Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök, Helmut Kohl volt német kancellár és Perez de Cuellar egykori ENSZ-főtitkár betegség miatt maradt távol, míg mások gyengeségükre hivatkozva maradtak otthon. Sokan közülük ugyanakkor levélben üdvözölték Gorbacsovot, George Bush volt amerikai elnök pedig videofelvételen küldte el tiszteletét “a változások ügynökének”, személyes hangú interjúban idézve fel néhány részletet egykori tárgyalásaikról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik