Külföld

Letépték Rimaszombat helységnévtábláit

admin
admin

2006. 09. 05. 15:01

Szlovákiában ismeretlen elkövetők letépték a Gömör központjának számító Rimaszombat (Rimavská sobota) magyar nyelvű helységnévtábláit.

A besztercebányai (Banská Bystrica) kerületi rendőrfőkapitányság szóvivője a SITA hírügynökség keddi jelentése szerint azt mondta, hogy az ügyben a rendőrség nem kapott bejelentést.

Ladislav Hladovec, a régió közútjait karbantartó felügyelet vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a bűncselekmény összefügghet a Szlovákiában kialakult kisebbségellenes közhangulattal, mert korábban ilyen jellegű bűncselekmények csak elvétve fordultak elő, most azonban egyre gyakoribbak. Jelezte: a felügyelet az alumíniumból készült helységnévtáblákat a közeljövőben műanyagból készült táblákkal pótolja, hogy azok ne essenek a hulladékfémet értékesítők zsákmányává.

Stefan Cifrus rimaszombati polgármester a hírügynökségnek azt mondta: a nemzetiségek elleni jelenségek nem Rimaszombatban, hanem másutt nyilvánulnak meg. “Ennek a városnak e pillanatban sokkal súlyosabb problémái vannak: a vállalkozók kivonulnak, miközben a város lakóinak sorsát a munkanélküliség gondja keseríti, miközben a kormány nemzetiségi problémákkal kénytelen foglalkozni.”

A polgármester “az események következtében megnyilvánuló közönséges emberi ostobasággal” magyarázza a történteket. Mint mondta: “A magyarok és a szlovákok itt jól tudnak együtt élni, az ostobaság azonban a világon mindenütt jelen van.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.