Nagyvilág

Félmilliárd korona a cseh választási eredményért

Bár a cseh képviselőháznak három hónappal a választás után sincs kormánya, abban mégis nagyon gyorsan megegyeztek a honatyák, hogy a pártoknak haladéktalanul ki kell fizetni a választási eredményekért járó állami pénzeket, s ezt a javaslatot minden ellenvetés nélkül jóvá is hagyták.

A hatályos szabályok szerint minden párt, amely a választáson megkapta a szavazatok legalább 1,5 százalékát minden egyes szavazatért 100 koronára jogosult az állami kasszából. A júniusi képviselőházi választás eredménye alapján így az öt parlamenti párt és egy parlamenten kívül rekedt tömörülés együttesen több mint félmilliárd koronát tehet zsebre.

A legnagyobb összeg – 189,2 millió korona – a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt kasszájába vándorol. A Cseh Szociáldemokrata Párt három százalékkal lemaradt a polgári demokraták mögött, de így is tekintélyes 172,9 millió koronával gazdagodik. Mindkét párt rekordszámú szavazatot kapott az idén, ami azt jelenti, hogy az ezért járó állami támogatás is az eddigi legmagasabb kifizetett összeg.

A harmadik helyen végzett Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja ezúttal 68,5 millió koronára jogosult, ami jóval kevesebb, mint négy évvel ezelőtt, amikor a pártot a választók több mint 18 százaléka támogatta. Az idén ez 12 százalékra csökkent. Még nagyobbat esett a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt, amely a hétszázalékos eredményért 38,7 millió koronát fog kapni. A Zöldek Pártja az idén első ízben került be az alsóházba. A 33,6 millió koronás állami anyagi támogatás nagyobbik részét a kampányra felvett kölcsön idő előtti törlesztésére kívánja fordítani.

Kétszázalékos választási eredményével állami támogatásra jogosult a liberális SNK-ED tömörülés is, amelynek kasszáját 11,2 millió korona gazdagítja. A választás alapján kialakult kiegyenlített jobboldali-baloldali erőviszonyok miatt Csehországnak három hónappal a voksolás után sincs kormánya, s a parlamentben sem sikerült még létrehozni az egyes bizottságokat, így nem tudják megvitatni a törvényjavaslatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik