Nagyvilág

Meddig tart a tűzszünet?

Az amerikai sajtó kételkedik abban, hogy a közel-keleti tűzszünet tartós lehet, míg egyes lapok szerint az izraeli elrettentő erőt újjá kell építeni.

A keddi The New York Times szerint a tűzszünet sikere nem az arról szóló határozat szövegétől, hanem a végrehajtás mikéntjétől függ. E tekintetben pedig kétségek támadnak, ugyanis nem látszik olyan kényszerítő erő, amely megakadályozná, hogy Szíria és Irán ismét felfegyverezze a Hezbollahot. Ez után pedig már csak az a kérdés, hogy Izrael meddig fogja ölbe tett kézzel tűrni a síita milícia megerősödését.

A Hezbollah mint nemzeti hős

A Hezbollah nemcsak Libanonban, hanem az egész muszlim világban a hős szerepében tündököl; vezére, Haszan Naszrallah sejk szavaival élve a milícia “mennyei győzelmet” aratott. Az újság szerint a közel-keleti béke sorsát éppen az fogja meghatározni, miképp tekint az egyszerű libanoni a síita szervezetre. Valószínűleg a Hezbollah oldalára áll, és nem fogja kárhoztatni a milíciát a mészárlásért és a mérhetetlen pusztításért.

A The New York Times emlékeztet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2004-ben már elfogadta a 1559-es határozatot a Hezbollah lefegyverzéséről, ám annak kényszerítő erő hiányában nem volt foganatja. Fuád Szinjóra libanoni kormányfő nem látszik képesnek, sem pedig hajlandónak a Hezbollah lefegyverzésére.

A The Washington Times szerint újra kell teremteni Izrael elrettentő képességét

A The Washington Times szerint Izrael történelmének egyik legvészterhesebb időszaka előtt áll, a közel-keleti háború győztese ugyanis a radikális iszlám. A Hezbollah elképesztő propagandagyőzelmet aratott, és megrendítette az Izrael elrettentő erejéről alkotott képet. A Hezbollah sikere Bostontól Bombayig mozgósítani fogja a dzsihádista szélsőségeseket. A síita hálózat az izraeli hadi gépezet hírnevének megrendítésével nagyobb sikert ért el, mint bármelyik arab erő, amelyik Izrael ellen harcolt annak alapítása, 1948 óta. A The Washington Times szerint az izraeli elrettentő képességet újra kell teremteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik