Nagyvilág

Terrorriadó Londontól Washingtonig

Miután utasszállító gépek elleni merényletet hiúsított meg a brit rendőrség, a legmagasabb készültségi fokozatot hirdették ki Londonban és Washingtonban is. A British Airways csütörtökön egész napra törölte valamennyi, a londoni Heathrow légikikötőből induló vagy oda érkező belföldi és európai, valamint líbiai járatát.

Öt fokozat

Ötfokozatú terrorriasztási rendszer van érvényben augusztus elsejétől Nagy-Britanniában: alacsony, mérsékelt, jelentős, komoly és kritikus . Csütörtökön a “kritikus” – a közvetlen, bármikor várható terrortámadás veszélyét jelző – szintet léptették életbe, míg a megelőző napokban a MI5 értékelése szerint Nagy-Britanniában a terrorfenyegetettség veszélye “komoly” volt, ami azt jelentette, hogy “nagyon valószínű” egy terrortámadás.

A legmagasabb szintre emelték csütörtökön Nagy-Britanniában a terrorveszély elleni készültség szintjét, miután a rendőrség bejelentette, hogy meghiúsított több készülő merényletet, amelyek célja – Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő – utasszállító repülőgépek felrobbantása lett volna. A terroristák három amerikai légitársaság – a United, az American és a Continental – járatai ellen készültek robbantásos merényletre – közölte két amerikai terrorelhárító illetékes csütörtökön. A meghiúsított merényletekkel kapcsolatban közölték, hogy a terroristák mintegy 10 légijárat egyidejű felrobbantására tettek kísérletet.


A British Airways brit légitársaság csütörtökön egész napra törölte valamennyi, a londoni Heathrow légikikötőből induló vagy oda érkező belföldi és európai, valamint líbiai járatát. Az Egyesült Államokba induló vagy onnan érkező járatokat nem törölték, de rájuk vonatkozóan szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba.


21-en őrizetben


A Scotland Yard bejelentése szerint a rendőrség már őrizetbe vett a csütörtökre virradó éjszakán 21 gyanúsítottat London térségében a készülő merénylettel összefüggésben. A Sky News úgy tudja, hogy az őrizetbe vett személyek mindegyike pakisztáni vagy dél-ázsiai származású brit állampolgár. A merényletre készülők terve az volt, hogy kézipoggyászukban viszik a fedélzetre a robbanószerkezetet.


A Sky News brit hírtelevízió értesülése szerint a terroristák célpontja Londonból, Manchesterből és Glasgow-ból felszálló járatok lettek volna. A rendőrség terrorellenes harccal foglalkozó különleges egysége és a brit titkosszolgálatok hónapokig tartó közös, titkos terroristaellenes művelettel leplezték le az összeesküvést – áll a Scotland Yard jelentésében. A BBC értesülései szerint a riadó legfőbb célja, hogy megakadályozzák a támadássorozat azon elemeit, melyek esetleg elkerülték a rendőrség figyelmét. A Scotland Yard tájékoztatása szerint nem kizárt, hogy a merényletsorozat egy nagyobb szabású terrorista forgatókönyvnek csupán a magját képezte.

Késések és tilalmi lista

E bejelentés és a fokozott készültség kihirdetése nyomán lezárták a londoni Heathrow repülőteret csütörtök reggel az összes érkező járat előtt, kivéve azokat, amelyek már a levegőben vannak – közölte a londoni rendőrség. A nagy-britanniai repülőtereken szigorú biztonsági rendelkezéseket léptettek életbe. Az utasokat arra kérték, hogy a legalapvetőbb holmik (személyi okmányok, gyógyszerek, szemüveg, stb.) kivételével minden poggyászukat utazó poggyászként adják fel. Tilalmi listán vannak egyelőre a laptopok és a mobiltelefonok is, illetve minden olyan eszköz, amely elemmel vagy akkumulátorral működik. A szigorított biztonsági intézkedések miatt valószínű, hogy jelentős késésekkel kell számolni a brit repterekről induló járatok esetében.

A BAA (British Airports Authority) repülőtér-üzemeltető társaság azzal a felhívással fordult a közönséghez, hogy akik légi utazásra készültek a Heathrow repülőtérről, lehetőleg halasszák későbbre tervüket a feltorlódott várakozók nagy száma és a repülőtérre vezető londoni metróvonal állomásain érvénybe léptetett fokozott rendőrségi jelenlét miatt.

Riadó az Egyesült Államokban


Az amerikai belbiztonsági minisztérium is a legmagasabb, terrorveszéllyel szembeni készültségi szintet léptette életbe csütörtök hajnalban a Nagy-Britanniából érkező utasszállítók fogadásánál a londoni merényletkísérletek hírére, és magas, narancsszínű készültségi fokot rendelt el minden, az Egyesült Államokba érkező vagy onnan induló járat esetében.


A hatóságok kitiltottak az amerikai utasszállítók fedélzetéről minden folyadékot, beleértve az italokat, a hajzseléket és az arcvizeket is, miután a brit rendőrség arra gyanakszik, hogy “folyékony vegyi anyagot” tartalmazó robbanószerkezettel akarták a londoni merényleteket elkövetni. “Úgy véljük, hogy a londoni letartóztatások jelentős mértékben csökkentették a fenyegetettséget, de nem lehetünk biztosak abban, hogy a veszély teljes mértékben megszűnt vagy a merénylettervet maradéktalanul sikerült meghiúsítani” – mondta Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter.


Zuhanás a tőzsdéken


A nagy légitár-saságok tőzsdei jegyzései erőteljesen estek csütörtökön reggel a meghiúsított bombamerényletek hírére. Részletek >>

Fokozott ellenőrzés Ferihegyen

Több órás késésekkel érkeznek meg Budapestre a Londonból induló Malév-járatok is. Bizonytalan, hogy mikor indulhatnak el a Malév járatai a londoni Heathrow repülőtérre a brit repülőtereken bevezetett rendkívüli intézkedések miatt – tájékoztatta az MTI-t a magyar légitársaság szóvivője, Németh Krisztina.

A budapesti nemzetközi légikikötőbe, Ferihegyre érkező és az innen induló járatok nagy késéssel érkeznek és indulnak el, és fokozták az ellenőrzéseket is – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Szollár Domokos, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője. Fokozott biztonsági intézkedéseket még nem vezettek be Ferihegyen – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az ellenőrzést fokozták.

Magyarország területén terrortámadással kapcsolatban nincs készültség, de a rendőrség szükség esetén kész azonnal reagálni az eseményekre. Részletek >>


Várakozás Európa repterein

Lengyelországban a hatóságok merényletveszély miatt lezárták csütörtökön a varsói repülőteret, és elrendelték a légikikötőben tartózkodók evakuálását. A riadót egy gazdátlan csomag váltotta ki, amelyre a terminálban bukkantak.

A brüsszeli nemzetközi repülőtéren további utasításig törölték az összes Londonba tartó járatot. Az intézkedés “a nagy-britanniai biztonsági helyzet következménye, és ha a járatok ismét megindulnak, az utasoknak késésekkel kell számolniuk a megszigorított biztonsági intézkedések miatt” – jelentette be a repülőtér szóvivője.

Az Air France francia légitársaság csütörtökön szintén törölte a londoni Heathrow repülőtérre tartó járatait legalább délelőtt 11 óráig, mert a brit légikikötő megtelt a fokozott biztonsági intézkedések nyomán. “Komoly problémák vannak a Heathrow repülőtéren, a légikikötő teljesen telített, és gépeink nem tudnak leszállni” – közölte a légitársaság szóvivője.

Amszterdamban ugyancsak töröltek három Heathrow-ra tartó járatot, és bejelentették: annyi gépet indítanak Londonba, “amennyi lehetséges”, de akár ötórás késésekre is számíthatnak az utazók. A brit repülőtereket üzemeltető BAA társaság csütörtökön minden Heathrow-ra készülő járat indításának felfüggesztését kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik