Nagyvilág

Zuhannak a légitársaságok részvényei

Számos légitársaság tőzsdei részvényárfolyama erőteljesen esett azt követően, hogy a Scotland Yard bejelentette: több készülő merényletet meghiúsított. A merényletek célja a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba közlekedő utasszállítók felrobbantása lett volna.

A nagy légitársaságok tőzsdei jegyzései erőteljesen estek csütörtökön reggel a meghiúsított bombamerényletek hírére. A British Airways részvényeinek árfolyama 3,5 százalékkal, a Ryanairé 3 százalékkal, az Easyjeté 4,2 százalékkal, a Lufthansáé 2,3 százalékkal csökkent. A brit repülőtereket üzemeltető BAA társaságot júniusban a spanyol Ferrovial vásárolta fel, az új tulajdonos tőzsdei részvényei azóta 3 százalékpontot estek – írja a BBC.

A terrorellenes biztonsági intézkedések miatt csak az éppen levegőben lévő repülőket fogadja a londoni Heathrow repülőtér, emiatt komoly fennakadások várhatók egész Európa légi forgalmában. Ez negatív hatással lesz a légitársaságok bevételeire és az üzleti életre is hosszú távon, hiszen naponta mintegy ezer üzletember utazik Londonba – írja a BBC. A terrorriadó hatása attól függ, hogy meddig tartanak a járatkimaradások, és milyen gyorsan sikerül visszaállítani a rendet.

Jóllehet a terrorriadó okozta rövid távú visszaesés csupán pár napig tart, a légitársaságok legnagyobb félelme most az, hogy az utazók a repüléstől visszariadva lemondják foglalásaikat, és elhalasztják a nyaralásukat.

A légitársaságok 2001. szeptember 11-én hasonlóan nehéz időszakot éltek át, és a fogyasztói kereslet visszaesése mellett azóta már számolniuk kell a rekordmagas olaj- és benzinárakkal is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik