Nagyvilág

Módosítják az ENSZ-határozattervezetet

Libanon és az Arab Liga kifogásait figyelembe véve módosítják az ENSZ határozattervezetét. Bejrút kifogásolta, hogy a dokumentum nem tartlmazza az izraeli csapatok kivonását Libanonból.

Libanon és az Arab Liga kifogásait figyelembe véve módosítják a Franciaország és az Egyesült Államok által a libanoni konfliktus rendezésére benyújtott ENSZ-határozattervezetet – jelentette be helyi idő szerint kedden New Yorkban Marc de la Sabliere, Franciaország állandó ENSZ-képviselője, aki reményét fejezte ki, hogy a dokumentumot még a héten elfogadják.


Később határoznak


“A kérdés számunkra most azt, hogy a lehető legjobb szöveget dolgozzuk ki, figyelembe véve mindenkinek az aggodalmait, tehát új szöveg lesz” – jelentette ki a francia ENSZ-nagykövet újságíróknak a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának és az Arab Liga küldöttségének a tanácskozása után. A módosítás elkerülhetetlenül késlelteti a határozat elfogadását, de Marc de la Sabliere reményei szerint a szavazásra már a héten sor kerül.

Az Arab Liga fellebez


Az izraeli csapatok Libanonból való kivonását és azonnali fegyvernyugvást követelt az Arab Liga még kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A határozattervezet ugyanis csak felszólítja a feleket az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére, de nem követeli az izraeli csapatok kivonását Libanonból. Ezt a formát utasította el Bejrút.


A szervezet nevében a katari külügyminiszter kijelentette a testület meghallgatásán, hogy Izrael semmit sem nyerhet a háború folytatásával. – “Hiba azt hinni, hogy az erőszak politikája biztonságot hozhat Izraelnek, ellenkezőleg, ami most történik, csak a gyűlölet és a szélsőségesség magvait hinti el” – mondta Hamad bin Dzsaszim bin Dzsabir asz-Szani sejk.


Az Arab Liga háromfős küldöttségét vezető katari külügyminiszter azzal vádolta a Biztonsági Tanácsot, hogy “tétlenül, bénultan nézi a vérontást, amely a védtelen libanoni nép számára immár keserű hétköznappá vált”.


Az Arab Liga az izraeli csapatok Libanonból való kivonását és azonnali fegyvernyugvást követelt az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A határozattervezetet, amely

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik