Nagyvilág

NATO-átvétel Dél-Afganisztánban

A NATO által irányított nemzetközi biztonsági erő, az ISAF hivatalosan is átveszi az amerikaiaktól az ország déli régiójában a biztonsági feladatok ellátását, ezzel a katonai szövetség számára hétfőn megkezdődik afganisztáni hadműveletének eddigi legnehezebb szakasza.

Karl Eikenberry tábornok, az amerikaiak vezette afganisztáni koalíciós erők parancsnoka (eddig ők felügyelték a déli térséget) egy kandahari támaszponton adja majd át a régió „kulcsait” az ISAF-et vezető brit tábornoknak, David Richardsnak. Ez a lépés szimbolikus jelentőségű, hiszen ezzel az ISAF mandátuma immár az ország háromnegyedére terjed majd ki, benne a mind a mai napig harcoktól sújtott déli övezetekkel.

Ez a NATO afganisztáni akcióját minden eddiginél veszélyesebbé teszi majd: a szövetség egyik helyi szóvivője egyenesen úgy vélte, hogy „ez lesz a NATO által a hidegháború vége óta végrehajtott legnehezebb misszió”. A déli régió átadásával megkétszereződik a térségben állomásozó csapatok száma.

A NATO-haderő 2001 óta tevékenykedik a térségben, azóta, hogy az amerikai haderő véget vetett a tálibok uralmának. A tálibok központjának számító Dél-Afganisztánban az utóbbi időben heves harcok bontakoztak ki a brit és kanadai NATO-erők és afgán fegyveresek között, melyekben több száz ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik