Nagyvilág

Külföldi közvetítők érkeztek Libanonba

Bejrútba érkezett vasárnap este Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Terje Roed-Larsen, Kofi Annan ENSZ-főtitkár különmegbízottja, hogy a drámai módon kiéleződött közel-keleti válság megoldásának lehetőségéről tárgyaljanak a libanoni vezetőkkel.

A finn EU-elnökség egy illetékesének londoni bejelentése szerint Solanát brit katonai helikopterrel szállítoták Ciprus szigetéről Bejrútba, ahol a libanoni hatóságokkal tárgyal. A politikus már hétfőn visszatér Brüsszelbe, hogy tájékoztassa látogatásáról az unió külügyminisztereit.

Egy bejrúti tisztségviselő közlése szerint az ENSZ-főtitkár különmegbízottja, Roed-Larsen a libanoni miniszterelnökkel, Fuád Szinjórával kezdett megbeszéléseket az ostromlott fővárosban. A megbízott tagja annak az ENSZ-delegációnak, amelyet Kofi Annan küldött a térségbe az ötödik napjába érkezett izraeli-libanoni válság lecsillapítására Vijay Nambiarnak, különleges politikai tanácsadójának vezetésével. A küldöttség tagja Alvaro de Soto, az ENSZ közel-keleti megbízottja is. Kofi Annant – mint mondta – nagyon aggasztják az egyre szélesedő harci cselekmények a két ország határán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik