Nagyvilág

Az európai szocialisták kizárják Ficóékat

Elkerülhetetlen, hogy felfüggesszék a szlovák kormánykoalíciót vezető szociáldemokrata párt, a Smer tagságát az Európai Szocialisták Pártjában - közölte az új szlovák kormányfővel Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöke.

Erről Kósáné Kovács Magda, az Európai Parlament szocialista frakciójának elnökhelyettese számolt be. Kósáné Rasmussennel, valamint Martin Schulzcal, a szocialista EP-frakció elnökével és a képviselőcsoport több más vezető politikusával együtt azon a tanácskozáson vett részt, amelyet azért szerveztek, hogy Fico megindokolhassa: miért lépett koalícióra két olyan párttal, amelyet a nemzetközi közvélemény szélsőjobboldalinak, illetve nacionalistának tart.

Kósáné elmondta: tájékoztatást kaptak arról, hogy az ESZP elnöksége az összes tagpárttal konzultált, és egy kivételével mindannyian egyetértettek a Smer tagságának felfüggesztésével. A kivétel a Cseh Szociáldemokrata Párt volt.


A magyar képviselő közölte: a Smer felfüggesztését ők politikai ténynek tekintik, és hogy ennek formalizálásához szükség van-e további lépésekre, ezt eldöntik majd az illetékesek, de erről további vita nem lesz. A tanácskozáson Schulz ismertette Ficóval a szocialista EP-frakció kedd esti döntését – a képviselőcsoport szintén a Smer-tagság felfüggesztését javasolta -, ennek indokait. Kósáné leszögezte: a tanácskozáson nem a Smer-vezette szlovák kormánykoalíció programjáról, hanem alapvető politikai kérdésekről, a szocialista értékek érvényesítésének kötelezettségéről volt szó – mondta.


Fico érvei


Ami Fico érveit illeti, Kósáné szerint a szlovák kormányfő alapvetően három dologgal védekezett. Az első, hogy nem volt más lehetősége. Kósáné szerint azonban más lehetőség mindig van, és itt ők, európai szocialisták nem a kormányalakítási megbízatás visszaadására gondolnak, hanem mondjuk – kölcsönös kompromisszumok révén – egy más összetételű kormánykoalíció megalakítására.


Fico másik érve szerint a Smernek a kormánykoalícióban domináns helye van, meg tudja akadályozni bármilyen – az ESZP felvetéseiben szereplő – esetleges negatív tendencia kialakulását. Kósáné azonban ennek kapcsán a tanácskozáson emlékeztette a kormányfőt: a Smer olyan megállapodást írt alá, miszerint minden kormányülés előtt koalíciós egyeztetést kell tartani, s itt mind a három pártnak 1-1 szavazata van. Végül pedig a szlovák kormányfő azzal érvelt, hogy országának arra a programra van szüksége, amellyel a Smer a választást megnyerte. A magyar képviselő szerint azt ők is úgy gondolják, hogy Szlovákiának szociáldemokrata kormány kell, „de nem olyan szociáldemokrata kormány, amely két másik értékrendet valló párt által béklyóba van kötve” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik