Nagyvilág

A magyar kormány a tettei alapján dönt Ficóékról

Magyarország tiszteletben tartja a szlovákiai koalíciós tárgyalások eredményeként várhatóan megalakuló kormányösszetételt, a felálló új kabinetet konkrét gyakorlata alapján fogja megítélni - közölte a külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-vel.

Különösen fontos, hogy az új szlovák kormány tartsa tiszteletben a nemzeti kisebbségi jogokat, összhangban a nemzetközi normákkal és a kétoldalú megállapodásokkal, amint azt Robert Fico szerdai bejelentésében hangsúlyozta – írta közleményében Polgár Viktor. Robert Fico, a választásokon győztes szociáldemokrata Smer elnöke szerdán este jelentette be, hogy a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal szándékozik kormányt alakítani. Az új szlovák kormányból nyolc év után kimarad a Magyar Koalíció Pártja.

A szóvivő kitért arra, hogy Magyarország szoros figyelemmel követi majd a kormányprogram és annak tartalmi elemei kialakításának menetét és a felálló új kormányt konkrét gyakorlata alapján fogja megítélni.

A magyar kormány bízik abban, hogy a kijelölt miniszterelnök nyilatkozatának megfelelően az új szlovák kormány tevékenysége összhangban lesz az euroatlanti közösség értékeivel és Pozsony külpolitikáját továbbra is az euroatlanti elkötelezettség jellemzi majd – hangsúlyozta Polgár Viktor. Hozzátette: a magyar remények szerint Szlovákia erősíti a stabilitást és a jószomszédi kapcsolatokat a térségben.

“Budapest feltételezi, hogy a fenti szempontok érvényesülni fognak az új szlovák kormány tevékenységében, és mindezek alapján, ugyanúgy, mint eddig, kész a folyamatos együttműködésre” – szerepelt végül a külügyi szóvivő kommünikéjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik