Nagyvilág

Bekeményít amerikai-vízumügyben az EU

Lépéseket helyezett kilátásba az Európai Bizottság arra az esetre, ha az Egyesült Államok nem tudja bebizonyítani, hogy törekszik a tíz EU-tagállamot, köztük Magyarországot is érintő vízumkényszer feloldására - jelezte egy uniós illetékes hétfőn, két nappal a bécsi USA-EU csúcs előtt.

A neve elhallgatását kérő illetékes szerint elképzelhető, hogy a bizottság vízumkötelezettséget kér az amerikai katonákra és diplomatákra, vagy pedig gazdasági szankciókat kezdeményez.

“Nem tartom kizártnak, hogy a bizottság intézkedéseket fog javasolni saját jogkörében” – mondta a tisztségviselő.

Az Egyesült Államok vízumkötelezettséget tart fenn Görögország, illetve – Szlovénia kivételével – az unióhoz 2004-ben csatlakozott új tagállamok állampolgáraival szemben, három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén is. Washington álláspontja szerint erre azért van szükség, mert az érintett országokban nem elégséges a biztonsági ellenőrzés szintje.

Az EU vízumkényszert vezethetne be akár minden amerikai állampolgárra vonatkozóan – mondta az illetékes, elismerve azonban, hogy egy ilyen lépés jelentős negatív hatással lehet az utazásokra és a kereskedelemre. Nem részletezte, hogy milyen gazdasági szankciókról lehet szó.

A bizottság, amely júliusra készíti el jelentését a vízumkérdésről, azt követeli Washingtontól, hogy állapítson meg világos és igazolható feltételeket a beutazási engedély kötelezettségének megszüntetéséhez, valamint egy ütemtervet a vízumkötelezettség felszámolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik