Nagyvilág

Kétmilliós melegparádé Brazíliában

Több mint kétmillió meleg, leszbikus és transzvesztita vonult fel szivárványos zászlókkal, színes karneváli öltözékben szombaton Sao Paulóban a meleg büszkeséget hirdetve és a homofóbia felszámolását követelve.

A tizedik alkalommal megrendezett brazil melegparádé egyúttal a németországi labdarúgó VB egyik nagy esélyese, a brazil válogatott melletti szimpátia-tüntetés is volt, mivel sokan a csapat aranysárga-zöld és kék színeit viselték. De népszerűek voltak a Batman, az Elvis Presley, a Hamupipőke, a Mária Antónia, az amerikai tengerészgyalogos jelmezek. Több felvonuló megelevenítette a Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című Oscar-díjas film meleg cowboyait is.

A rendőrség adatai szerint az idén 2,4 millióan vettek részt a parádén, szemben a tavalyi 1,8 millióval.

Az idei fesztivál fő témája a melegek elleni bűntények és a diszkrimináció megállítása volt. “Ugyanolyan állampolgárok vagyunk, mint a többiek, akik adót fizetnek és hozzájárulnak az ország fejlődéséhez” – jelentette ki Nelson Matias Pereira, a brazil melegek szövetségének szóvivője. Egy másik résztvevő szerint azt akarják megmutatni, hogy ártalmatlanok, és “nagyon sok egyéb van a világon, ami nagyobb aggodalmat okozhat az emberek szexuális preferenciáinál.” Ugyancsak követelték, hogy a brazíliai egyházak nem tekintsék bűnösöknek a melegeket.

Sao Paulo legnagyobb sugárútján, amelyen a melegparádé zajlott, két nappal korábban – rendőrségi adatok szerint – hárommillióan vettek részt az evangélikus egyház felvonulásán. Az evangélikusok, akárcsak a Brazília lakosságának többségét tömörítő római katolikus egyház, élesen elleneznek egy olyan országos hatályú törvényt, amely engedélyezné azonos neműek házasságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik