Nagyvilág

Amerikai katonák vérengzéséről számolt be a BBC

Újabb, állítólag amerikai katonák által kivégzésszerűen megölt iraki civilekről, köztük csecsemőkről kapott videofelvételeket a BBC. A brit közszolgálati műsorszóró nagy-britanniai sugárzású hírtévéje, péntek hajnalban mutatta be a felvételeket.


A felvételek a forrás szerint a Bagdadtól északnyugatra fekvő Isaki városában készültek. John Simpson, a BBC világpolitikai főszerkesztője a helyszínről küldött beszámolóban többször hangsúlyozta, hogy a felvételek az amerikai katonai jelenlétet ellenző egyik radikális szunnita csoporttól származnak. A többszöri alapos ellenőrzés után azonban a BBC azt állapította meg, hogy a képsorok nagy valószínűséggel valódiak – mondta Simpson.

A beszámoló szerint az iraki rendőrség állítja, hogy az idén márciusban történt incidens során amerikai katonák tizenegy fegyvertelen polgári személyt, köztük öt gyermeket és négy nőt tereltek össze az iraki városban, és agyonlőtték őket. Az ezt alátámasztani hivatott, a BBC szerint a hivatalos amerikai magyarázatnak ellentmondó amatőr felvételen egy még égő épület, egy lövedékek lyuggatta, véresnek tűnő gépkocsi és géppisztolysorozatok nyomát viselő falak látszottak.

A filmen egy-egy pillanatra feltűntek ruhákba, rongyokba csavart holttestek is, köztük kisgyermekeké, de Simpson a kommentárban azt mondta: az áldozatokat ábrázoló képeket a BBC a “rettenetes” sérülések nyomai miatt nem tudja teljes egészében bemutatni. Ugyanerről az incidensről a BBC beszámolója szerint az amerikai katonai hatóságok azt mondták: négy személy – két nő, egy gyermek és egy gyanúsított – vesztette életét, amikor amerikai katonák rajtaütöttek a házon, amelyben informátoruk szerint az al-Kaida terrorhálózat egy tagja tartózkodott. Az amerikai magyarázat szerint a halálesetek akkor történtek, amikor a heves tűzpárbajban a ház összedőlt.

Éppen most folyik a vizsgálat egy másik hasonló esetben: az eddigi adatok szerint tavaly novemberben amerikai tengerészgyalogosok az iraki Hadíszában 24 civilt lőttek agyon, miután menetoszlopukat pokolgépes támadás érte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik