Nagyvilág

Üzbég vizsgálat a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat ellen

Az üzbegisztáni igazságügyi minisztérium vizsgálatot kezdeményez a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat helyi irodájának tevékenységéről – jelentette be a minisztérium hétfőn. A szolgálat képviselője szerint mindez teljesen normális.

A vizsgálat arra irányul, hogy a misszió tevékenysége megfelel-e az eredeti, deklarált céljainak és az üzbég előírásoknak – mondta a minisztérium képviselője.

Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat sajtóreferense kérdésünkre elmondta, hogy a helyi állami szervek „megkülönböztetett figyelemben” részesítik a nemzetközi szervezeteket. Ezek közül többet – elsősorban az emberi jogok tiszteletben tartásáért küzdő szervezeteket – már kiutasítottak az országból az utóbbi időben. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat azonban elsősorban segélyszervezet, így várhatóan a helyi hatóságok tovább engedélyezik a munkájukat. Erre utal az is, hogy az – Üzbegisztánban egyébként természetes folyamatként leírható – ellenőrzések során a partnerszervezeteit is rendben találták a hatóságok.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 2001 óta végez humanitárius segélyezést és nemzetközi fejlesztőmunkát Észak-Afganisztánban, valamint Üzbegisztánban. A segélyszervezet 2002-től több üzbég programot is indított, melyek során összesen 20 tonna különböző élelmiszert osztott szét Surkhandarya régióban, illetve egy baysuni gyermekotthon közel 200 gondozottja között.

A segélyszervezet 2005 májusában kötötte meg azt a szerződést a EuropeAiddel (az Európai Unió hivatalos nemzetközi együttműködési hivatala), amely során egy üzbegisztáni nonprofit szervezettel közösen bonyolít le fejlesztőprogramot. Az Üzbegisztán Kibrai kerületében megvalósuló programban tanácsadói és személyes segítői szolgáltatás kialakítása, varrótanfolyam megszervezése, valamint szervezetfejlesztés és 31 üzbég NGO közötti kapcsolatépítés szerepel. A program elsődleges célcsoportja közel 3000 fogyatékkal élő nő és gyermek, valamint a velük és más fogyatékkal élő emberekkel foglalkozó üzbég civil szervezetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik