Nagyvilág

Srí Lanka tamil lázadói hajlandók tárgyalni újabb norvég közvetítésről

A Srí Lanka kormánya ellen harcoló Tamil Tigrisek hajlandók tárgyalni a jövő hónapban Colombo képviselőivel a fegyvernyugvás felügyeletét célzó skandináv erőfeszítésekről - jelentette be szombaton egy norvég diplomata.

Jon Hanssen-Bauer erről azután beszélt, hogy több mint kétórás eszmecserét folytatott Kilinoccsiban a Tamil Tigrisek (LTTE) vezérkarával, élükön S. P. Tamilszelvannal. A norvég kormány, amely már a 90-es években is közvetített Srí Lanka kormánya és a független tamil állam kikiáltásáért küzdő lázadók között, Oslóba kívánja meghívni a szembenálló felek képviselőit.

“Megegyeztünk abban, hogy az LTTE június 8-9-én Norvégiában megvitatja a Srí Lanka-i megfigyelő misszió tevékenységét a colombói kormánnyal, amennyiben az utóbbi is hajlandó részt venni” a találkozón – közölte a norvég diplomata. A colombói kormány egyelőre nem reagált a Kilinoccsiban elhangzott bejelentésre.

Öt skandináv ország 60 képviselője folyamatosan felügyeli a Srí Lankán érvényben lévő tűzszünet betartását azóta, hogy a kormány és a tamil lázadók 2002-ben megállapodást írtak alá a fegyvernyugvásról. A megállapodás azonban ingatag lábakon áll, jövője egyre bizonytalanabb az erőszakos cselekmények elharapódzásának fényében. Ezek közül kiemelkedett a Srí Lanka-i hadsereg főparancsnoka ellen áprilisban megkísérelt – sikertelen – merénylet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik