Nagyvilág

Lengyelországba érkezik a pápa

A hit és szociális fejlődés "tavaszát" várja csütörtökön kezdődő négynapos lengyelországi látogatásától XVI. Benedek pápa.

A katolikus egyházfő látogatása alkalmából ideiglenes szabadtéri oltárt állítottak fel a varsói Pilsudski téren. A csütörtökön négynapos lengyelországi látogatásra érkező katolikus egyházfő május 26-án misét pontifikál a fővárosban.

A látogatásra a lengyel katonaság is készül, a díszőrség tagjai május 23-án vigyázzállásban gyakorlatoztak az ideiglenes szabadtéri oltár közelében. A 79 éves egyházfő, aki szerdán a római Szent Péter téren több tízezer zarándok és turista előtt beszélt, arra kérte a világ katolikusait, hogy imádkozzanak lengyelországi útja sikeréért.


II. János Pál nyomában


A német pápa, aki egy évvel ezelőtt lépett a 2005. április 2-én 26 évi uralkodás után elhunyt II. János Pál pápa örökébe, másfél napot tölt Varsóban, majd felkeresi azokat a helyeket, amelyek központi helyet foglaltak el előde, az egykori krakkói érsek Karol Wojtyla életében és spirituális fejlődésében.


Ellátogat Wadowicébe, II. János Pál szülővárosába és Krakkóba, zarándoklatot tesz Auschwitzba is, hogy hangsúlyozza: tovább kívánja vinni II. János Pál munkásságát az antiszemitizmus elleni harcban, valamint a katolikusok és a zsidók közötti kapcsolatok javításában. Az auschwitzi látogatás személyes jelentőségű lesz a pápának, aki a második világháború idején tagja volt a Hitlerjugendnek, amikor a náci félkatonai szervezetben való részvétel kötelező volt korosztályának.


A keresztény értékek védelme


XVI. Benedek látogatásának egyik célja, hogy felszólítsa a lengyeleket: védjék meg a keresztény értékeket, miközben beilleszkednek az egyre erőteljesebben világiasodó Európába. Hírek keringtek arról is, hogy a pápa, aki meggyorsította előde szentté avatásának folyamatát, Lengyelországban “nagy horderejű bejelentést tesz”, a szentté avatási eljárásokat felügyelő Slawomir Oder püspök azonban “teljesen alaptalannak” nevezte ezeket a híreszteléseket.


A CBOS lengyel közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a lengyelek 82 százaléka véli úgy, hogy a pápa látogatása életük jelentős eseménye lesz. A Krakkóba tervezett szabadtéri misére kétmillió hívőt várnak a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik