Nagyvilág

Irán elutasította az európai javaslatot

Elfogadhatatlan Teherán számára az iszlám köztársaság atomprogramja ügyében kidolgozott minden olyan javaslat, amely a közép-keleti ország békés célú nukleáris tevékenységének leállításának követelését tartalmazza - mondta az iráni elnök.

„Bármely javaslat, amely a békés (nukleáris) tevékenység leállítására kötelez bennünket, értéktelen és nem elfogadható” – mondta Mahmúd Ahmadinezsád az iráni állami televízióban. Az elnök nyilatkozatában arra a három európai uniós ország – Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – által kidolgozott, egy pénteki kiszivárogtatásból ismert, hivatalosan még nem közölt javaslatcsomagra utalt, amelyben az európaiak bizonyos gazdasági és politikai előnyöket helyeztek kilátásba Irán számára azzal a feltétellel, hogy Teherán végleg felhagy az urándúsítással.

Mahmúd Ahmadinezsád kijelentette: „a legjobb ösztönző az lenne, ha (az európaiak) alkalmaznák az atomsorompó-szerződés második és negyedik cikkét”. Az említett dokumentum második cikke eltanácsolja a szerződésben részes államokat atomfegyver kifejlesztésétől, a negyedik cikk pedig kimondja, hogy minden országnak jogában áll atomenergia-kutatásokat végezni, fejlesztéseket végrehajtani és atomenergiát előállítani.

Nyugati diplomaták szerint Iránt csak abban az esetben illetnék meg mindezek a jogok, ha bizonyítani tudná, hogy atomprogramja teljességgel békés szándékú, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítania az ENSZ illetékes szakosított szervének, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik