Külföld

Megtorpedózták az ENSZ-reformot

admin
admin

2006. 05. 09. 08:14

Az ENSZ-közgyűlés helyi idő szerint hétfőn határozatot fogadott el, amely egy időre meghiúsítja a Kofi Annan ENSZ-főtitkár kidolgozta reformprogram megvalósítását.

A határozat elutasította Kofi Annannak azt a reformjavaslatát, amely nagyobb döntési szabadságot biztosított volna a főtitkár számára költségvetési, illetve személyzeti kérdésekben. A fejlődő országokat és Kínát tömörítő G-77 nevében Dél-Afrika által benyújtott határozatot, amely három újabb jelentést követel a világszervezet reformjának különböző aspektusairól, mielőtt hozzájárulna a költségvetési eljárások módosításához, a 191 tagállamból 121 támogatta, 50 ellenezte és hárman tartózkodtak. A határozatot előzőleg az ENSZ-közgyűlés költségvetési bizottsága is elfogadta április 28-án.

Az ENSZ-költségvetés fő finanszírozói, így az Egyesült Államok, Japán, az európai országok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland a határozat ellen szavaztak, amelyet a hagyományoktól eltérően ezúttal nem konszenzussal, hanem szavazással fogadtak el.

Dumisani Kumalo, a Dél-afrikai Köztársaság állandó ENSZ-képviselője, a 132 országot magában foglaló G-77 csoport elnöke tagadta, hogy a határozat kérdésessé tenné a világszervezet igazgatási reformját. John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet viszont újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy “gyakorlatilag nincs előrehaladás” az ENSZ igazgatási reformjában.

A gazdagabb országok, elsősorban az Egyesült Államok korábban arra figyelmeztettek, hogy a bürokrácia korlátozását szolgáló indítvány megtorpedózása súlyos pénzügyi válságba sodorhatja a világszervezetet. Washington már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy a világszervezet költségvetéséhez történő éves pénzügyi hozzájárulásának második felét csak abban az esetben folyósítja, amennyiben az ENSZ megteszi az általa szükségesnek tartott reformlépéseket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.