Nagyvilág

Moszkva nem kezd új hidegháborút

Félrevezethették Cheney amerikai alelnököt, mert minden alapot nélküülözve bírálta Putyin elnök politikáját - vélte Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter azt is közölte, hogy a hasonló bírálatok ellenére sem kerülhet vakvágányra Oroszország és a Nyugat együttműködését a globális válságok megoldásában.

Dick Cheney amerikai alelnök a baltikumi és fekete-tengeri állami vezetők csütörtöki vilniusi csúcstalálkozóján élesen bírálta Moszkvát, mondván: Vlagyimir Putyin elnöksége alatt letért a demokrácia ösvényéről, korlátozza az emberi jogokat és fegyverként használja kőolaj- és földgázszállításait.

Szergej Lavrov külügyminiszter az orosz elektronikus médiának adott nyilatkozatában megalapozatlannak nevezte ezt a bírálatot, s úgy vélte, hogy Cheneyt – aki amerikai alelnökként “birtokában van az objektív információk teljes tömegének – a jelek szerint tanácsadói vagy alárendeltjei félrevezették.” Lavrov leszögezte, hogy az utóbbi negyven év alatt sem a Szovjetunió, sem Oroszország egyetlen egy alkalommal sem szegte meg a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó külföldi szerződéseit.

Lavrov közölte: az alelnök nyilatkozatához hasonló kijelentések nem ássák alá azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Ororszország az Egyesült Államokkal, Európával és más külföldi országokkal az igazságos és konfliktusoktól mentes világ megteremtésének érdekében tesz.

Kreml-barát politikusok körében azonnal felzúdulást keltettek Cheney kemény szavai. Valentyin Kupcov, az orosz alsóház alelnöke vitatta az Egyesült Államok jogát arra, hogy kioktassa Oroszországot a demokráciáról. Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök azt mondta, hogy Cheney beszéde provokációnak és az orosz belügyekbe való beavatkozásnak tűnik. Dmitrij Peszkov helyettes szóvivő közlése szerint maga a Kreml szubjektívnek minősítette Cheney értékeléseit és teljes értetlenséggel fogadta. A pénteki orosz sajtó már a hidegháború újjáéledéséről és egészségügyi kordonról cikkezett, kiemelve, hogy Dick Cheney választás elé állította Oroszországot, vagy visszatér a demokratizáláshoz, vagy ellenséggé válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik