Nagyvilág

Rohamrendőrök Prága utcáin

Csak a rohamrendőrök és páncélkocsik akadályozták meg Prágában, hogy súlyosabb összecsapásokba torkolljon a baloldali és a jobboldali szélsőségesek május elsejei felvonulása.

Mindkét oldalon több száz, többnyire fiatal gyűlt össze az engedély nélküli gyülekezések színhelyének néhány éve hivatalosan kijelölt Palacky téren, hogy onnan már engedéllyel felvonuljanak a belvárosban. A két tábor között, amelyet mintegy 150 rohamrendőr és két páncélos választott el egymástól, rövidesen nemcsak szóbeli sértések, hanem kövek, üvegek, paradicsomok és más tárgyak is röpködni kezdtek, s a felek később is provokálták egymást. A rendőrség legalább egy tucat személyt erőszakoskodás miatt letartóztatott.

A szélsőségesek kisebb csoportjai a délutáni órákban a turistákkal teli belváros több helyén is összeverekedtek. Az eddigi jelentések szerint súlyosabb incidensre azonban nem került sor. A kommunista párt május elsejei nagygyűlésére az idén a kiállítási parkban került sor, mert a rendezvény korábbi hagyományos színhelyét, a Letná teret, már korábban lefoglalták az antikommunisták. Mindkét rendezvényen mintegy tíz-tíz ezer ember vett részt.

A németek visszafogták magukat

Viszonylag nyugodt Walpurgis-éj után tízezrek gyűltek össze hétfőn a német városokban május 1. megünneplésére. A szakszervezetek által szervezett megmozdulások idei mottója: A Te méltóságod a mi mércénk. Kurt Beck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) leendő elnöke Bad Kreuznachban óvott a felmondásvédelmi szabályok lazításától és a bérmegállapodások autonómiájának csorbításától.

A baszkföldi békefolyamat iránti támogatásukat fejezték ki, és a biztos álláslehetőségek megteremtését követelték Spanyolországban több ezren. A becslések szerint az idei május 1-jei ünnepségeken a részvétel alacsonyabb volt, mint az elmúlt években. A szakszervezetek felhívására a felvonulók üdvözölték a Baszk Haza és Szabadság (ETA) március 22-én kinyilvánított “folyamatos tűzszüneti” szándékát, de egyúttal kérték azt is, hogy a békefolyamat során ne feledkezzenek meg a szakadár szervezet áldozatairól sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik