Nagyvilág

Koalícióra lépett a Kadima és a Munkapárt

Koalíciós megállapodást kötött az új izraeli kormány megalakítására az Ehud Olmert megbízott miniszterelnök vezette jobbközép Kadima (Előre) és az Amír Perec irányítása alatt álló baloldali Izraeli Munkapárt.

Perec szóvivője elmondta, hogy az egyezség részleteit csütörtök délután közös sajtóértekezleten ismertetik. Az izraeli tömegtájékoztatás tudni véli, hogy az új Olmert-kormányban Amír Perecé lesz a védelmi tárca, és várakozások szerint a 120 fős parlamentben 19 képviselővel rendelkező Munkapárt adhatja az oktatási minisztert is. A baloldali párt hét miniszteri posztot kap, ebből kettő tárca nélküli.

Ehud Olmertnek szilárd kormányra van szüksége ahhoz a tervéhez, hogy 2010-re meghúzza az Izrael és Ciszjordánia közötti határt. A márciusi parlamenti választásokat ugyan a Kadima nyerte, de nincs annyi képviselője, hogy egyedül kormányozzon. A párt szerdán állapodott meg a Nyugdíjasok Pártjával, és a tervek szerint hamarosan megegyezik a kormányzásról az ultraortodox Sasz (Szefárdok Tóra Őrzői) párttal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik