Nagyvilág

Magyar halott a dahabi merényletben

A dahabi támadásban életét vesztette az a középkorú magyar nő, akinek a férje súlyos sérüléseket szenvedett. Az egyiptomi hatóságok eddig harminc embert vettek őrizetbe.

A nő holttestét a nagykövet és a konzul azonosította Tor városában, egy kórházban – mondta el az MTI-nek Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. Megállapították, hogy nagy valószínűséggel a 47 éves, budapesti nő holttestéről van szó – tette hozzá. Felidézte: az egyiptomi dahabi robbantásban egy 53 éves budapesti férfi súlyos sérüléseket szenvedett, a férfi égési sérüléseit egy kairói katonai kórház égési osztályán kezelik. Az orvosok tájékoztatása szerint állapota súlyos, válságos, testfelületének 60 százaléka megégett. A kairói tárca listáján ugyanakkor nem tesznek említést a magyar férfiról.

Az Akabai-öbölben fekvő Dahabban hétfő este elkövetett három robbantásban a kairói belügyminisztérium késő délutáni hivatalos tájékoztatása szerint 18 ember, köztük több külföldi turista vesztette életét, 58-an megsebesültek.

Harminc embert vettek őrizetbe

Nem hivatalos értesülések szerint az egyiptomi hatóságok eddig harminc embert vettek őrizetbe a dahabi hármas merénylet kapcsán. Biztonsági források szerint a hatóságok egyelőre nem találtak olyan nyomot, ami a több mint húsz halálos áldozatot követelő terrorcselekmények elkövetőinek nyomára vezethet. A források megerősítették, hogy az őrizetbe vettek között két mérnök-informatikus is van. Az egyiptomi hírügynökség szerint a két mérnök-informatikus a merénylet előtti napon érkezett Kairóból a Sínai-félsziget keleti részén, az Akabai-öbölben fekvő búvárparadicsomba.


Nem valószínű, hogy az al-Kaida követte el


A különböző radikális iszlám csoportok – köztük az Egyiptomban gyakorlatilag betiltott, de a legutóbbi választásokon mégis részt vevő Muzulmán Testvériség – feltűnő gyorsasággal határolták el magukat a merénylettől. A szóban forgó szervezet, amely egyébként jelentős mértékben előretört a legutóbbi választásokon, külön nyilatkozatban ítélte el a dahabi robbantásokat, akárcsak a Hamász radikális palesztin szervezet, amely korábban számos hasonló merényletet követett el Izrael ellen.


A szakértők, akik szerint a merényletsorozat elkövetői valószínűleg a helyi beduinok közül kerültek ki, kizárták a külföldi terrorszervezetek, például az al-Kaida érintettségét. Gyanújukat megerősíthette, hogy a támadáskor használt pokolgépek kezdetlegesek voltak, leginkább házi készítésű robbanószerkezeteknek tűntek.

Öngyilkos merénylet vagy időzített bomba

A dahabi bazárban végrehajtott robbantások sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sharm-el-Sejkben elkövetettek. Erre enged következtetni az a körülmény is, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán. Szemtanúk elmondása szerint a robbantásokat a város bazárnegyedében hajtották végre helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor.


Egy meg nem nevezett biztonsági tisztségviselő állítása szerint legalább két öngyilkos merénylő követte el a robbantásokat, míg a hivatalos vélemény távirányítású vagy időzített szerkezetről szól.


Dahab csendesebb, mint Sharm-el-Sejk


Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is a csúcspontjára hágott, a szállodák gyakorlatilag tele vannak európai, izraeli és helyi turistákkal. A kairói magyar nagykövetség ügyeletese elmondta a távirati irodának, hogy Dahab egy kisebb, csendes üdülőhely, nem olyan felkapott és zsúfolt, mint Sharm-el-Sejk.


Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sharm-el-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sharm-el-Sejk között fekszik. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a hétfő esti merényletek elkövetéséért. A hatóságok ugyanakkor arra gyanakszanak, hogy akárcsak a korábbi merényleteket, a mostaniakat is egy szélsőséges iszlám aktivistákból álló, Sínai-félszigeti csoport követhette el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik