Nagyvilág

Bűnözők százait engedték szabadon tévedésből Angliában

Mintegy kilencszáz veszélyes külföldi bűnözőt, köztük számos gyilkost engedtek tévedésből szabadon a brit hatóságok, a büntetésüket letöltött foglyokat ugyanis adminisztrációs hiba miatt nem toloncolták haza. A belügyminiszter bocsánatot kért, a közvélemény azonban a lemondását követeli.

A tévedésből szabadon engedett bűnözőket Nagy-Britanniában nagy erőkkel keresik, közöttük három gyilkos, kilenc nemi erőszakot elkövető és öt gyermekmolesztáló is van. A szerdai brit lapok az eset miatt egyöntetűen Charles Clarke belügyminszter lemondását követelik – írja a The Times.

A most szabadult, és feltehetően jelenleg is az országban tartózkodó bűnözők közül 175-en Jamaicából, 59-en Nigériából, 58-an Irakból, 50-en az Ír Köztársaságból, 48-an Szomáliából, 45-en Pakisztánból és 42-en Algériából származnak. Közülük 870-en legalább egy évet töltöttek börtönben, de akad 13, aki több mint tíz évet ült.

A belügyminiszter távozását követelik

A belügyminiszter elismerte, hogy 1999 februárja és 2006 márciusa között 1023 külföldit a büntetése letöltése után adminisztrációs hiba miatt nem hazatoloncoltak, hanem egyszerűen kiengedtek a börtönből, így azok valószínűleg ma is Nagy-Britanniában lehetnek. Clarke azt mondta, hogy a hatóságok eddig 107 ilyen személynek bukkantak a nyomára, és közülük húsz személyt ki is utasítottak az országból.

A hibát Clarke azzal magyarázta, hogy a börtönökben nem figyeltek kellőképpen az elítéltek állampolgárságára, a bevándorlási hatóságoknak pedig erre már nem jutott energiájuk. A brit sajtó azonban egyöntetűen elutasítja ezt a magyarázkodást, és a szerdai lapok a belügyminiszter felelősségét hangsúlyozzák. A belügyminisztérium a botrány kirobbanása után sem hajlandó a külföldi bűnözők hivatalos azonosítására, noha az segítené a nyomozást.

Clarke azt nyilatkozta kedden este, hogy felmerült ugyan benne a lemondás gondolata, de ehelyett inkább helyre akarja hozni a hibát, ezért marad a belügyminiszteri poszton.

Nagy-Britanniában a külföldi bűnözők száma az 1996-os 4300-hoz képest az idén több mint 10 000-re nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik