Nagyvilág

Huligánturizmusra készül Németország

Huligánturizmusra készül Németország 1

Tíz éve már találkoztak a lengyel és német szurkolók, idén is fognak (dpa)




Huligánturizmusra készül Németország 2

Gyakorol a rendõrség (dpa)

Negyvenkilenc nap múlva kezdődik a németországi foci világbajnokság, amelyre a szervezők a világ minden tájáról várnak szurkolókat – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A „Huligán-Központ” adatai alapján próbálják meg kiszűrni közülük a korábbról már ismert veszélyes elemeket. A német hatóságok is tudják, hogy ez nem lesz egyszerű. A rendőr szakszervezet szóvivője „huligánturizmusról” beszél, és tisztában van azzal, hogy meg fognak ismerkedni az elsősorban európai rajongói csoportokkal. Ilyen szempontból más földrészekről érkező szurkolók a tapasztalatok szerint „nem veszélyesek”.

A Zentralen Informationstelle Sporteinsätze (ZIS) adatbázisában 7000 hazai rosszfiú szerepel, de a külföldiekre is figyelnek. Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék az incidensek számát a külföldi hatóságokkal is együtt működnek. Magyarországról ha már a csapat nem, néhány rendőr kijutott a vb-re. Erről Lamperth Mónika bajor kollegájával folytat Günther Becksteinnel egyezett meg a március végén.

A britek a legveszélyesebbek

A ZIS szerint olyan szurkolói csoportok alakultak az utóbbi időben Kelet-Európában, amelyek komoly aggodalomra adnak okot. A legnagyobb figyelmet azonban a britek igénylik. Már 4000 randalírozónak tiltották meg a kiutazást, de sokak szerint ez nem elég. A britek ráadásul egyes értesülések szerint Lengyelországon keresztül próbálják kikerülni a rájuk verő biztonsági erőket. A rendőrség hivatalosan így fogalmaz: függetlenül az adott meccstől számíthattunk arra, hogy a rivális szurkolói csoportok zavargásokat okoznak. Nem a stadionok környéke az igazi veszélyzóna, hanem azok terek, ahol óriásvásznakon ezrek kísérik majd figyelemmel a találkozókat.

Berlinben első alkalommal fognak a büntetett előéletű huligánoktól „genetikus ujjlenyomatot” venni. Készült a vb-re a német törvényhozás is: az adatvédők aggályainak fittyet hányva 2005 novemberében fogadott el egy erről szóló törvényjavaslatot a Bundestag. Korábban csak közveszélyes és szexuális bűnözőknél volt lehetőség a biometrikus jegyek tárolására.

Michael Endler, a ZIS vezetője szerint a 42 csoportmeccs közül három-négy olyan lesz, amelyre különösen oda kell figyelniük. Elmondása szerint minden eshetőségre felkészültek, de nyilván sokan emlékeznek még a 98-as franciaországi eseményekre: a nyolc évvel ez előtti tornán David Niven francia rendőrt kis híján agyonverték német szurkolók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik