Nagyvilág

Izrael nem készül katonai válaszra

Az izraeli ügyvezető kormány kedden úgy döntött, hogy az előző napi tel-avivi palesztin öngyilkos merénylet nyomán fokozza a palesztinokra nehezedő nyomást, de egyelőre nem hajt végre katonai akciót az iszlámista Hamasz vezette kormánnyal szemben, noha a Palesztin Hatóságot tartja felelősnek a történtekért.

Mint arról az izraeli közrádió hírt adott, Ehud Olmert ügyvezető kormányfő Saul Mofaz védelmi miniszterrel, Cipi Livni külügyminiszterrel és Gideon Ezra belbiztonsági miniszterrel folytatott megbeszélését követően úgy határozott, hogy Izrael fokozza a palesztinokra nehezedő nyomást. A nyomásgyakorlás eszköze lehet hírek szerint egyebek közt a Kelet-Jeruzsálemben élő Hamasz-tisztségviselők lakhatási engedélyének bevonása, valamint az illegálisan Izraelben munkát vállaló, illetve az őket autón a zsidó államba becsempésző palesztinok ellenőrzésének szigorítása. Előfordulhat az is, hogy Izrael még a jelenleginél is fokozottabban elszigeteli egymástól a Gázai övezetet és Ciszjordániát.

Közben a Hamasz-kormány egyik minisztere úgy nyilatkozott, hogy a palesztinoknak joguk van minden lehetséges eszközzel megvédeni magukat Izraellel szemben. Szaíd Szajjám belügyminiszter – az első palesztin miniszter, aki megjegyzést fűzött a kilenc emberéletet kioltó hétfői öngyilkos merénylethez – ezt mondta: „Nem vagyunk nagyhatalom, amely képes szembeszegülni a megszállók repülőgépeivel és rakétáival, népünkben ugyanakkor megvan az elhatározás, és megilleti az a jog, hogy megvédje magát és – amennyire erejéből telik – szembeszálljon a megszállás arroganciájával.”

A Hamasz egy másik tisztségviselője, Músza Abu Marzúk, a politikai szárny helyettes vezetője a szíriai Damaszkuszból úgy nyilatkozott, hogy „egyedül Izraelé a felelősség az erőszak jelenlegi eszkalációjáért”. Ugyanaznap palesztin fegyveres csoportok bocsánatkérésre szólították föl Mahmúd Abbász palesztin elnököt, amiért „hitványnak” nevezte a tel-avivi merényletet, amelyet az Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalt magára. „Követeljük Abu Mázen testvértől, hogy kérjen bocsánatot a palesztin néptől azért a sérelemért, amelyet okozott” – áll a Népi Ellenállás Bizottságai nevű csoport és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai három kisebb sejtje által jegyzett közleményben, amelyet egy álarcos aktivista olvasott föl újságírók előtt Gázában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik