Nagyvilág

Egyiptom elengedett 900 bebörtönzött iszlámistát

Szabadon bocsátották az egyiptomi hatóságok a Dzsamáa Iszlamíja illegális muzulmán szervezet mintegy 900 bebörtönzött tagját, köztük a mozgalom egyik történelmi vezetőjét - közölték a kairói belügyminisztériumban.

Az egyiptomi hatóságok szabad lábra helyeztek 900 embert, akik közül egyesek már több mint húsz éve raboskodtak –mondta a tárca egyik tisztségviselője. Az elengedett személyek között volt Nadzseh Ibrahim, a Dzsamáa Iszlamíja egyik történelmi vezetője is – tette hozzá. A Dzsamáa Iszlamíja a 70-es évek végén egyesült egy másik iszlámista szervezettel, a Dzsiháddal. A két csoport együtt tervelte ki és hajtotta végre Anvar Szadat egyiptomi elnök 1981-es meggyilkolását.

Szadat két évvel korábban békét kötött Izraellel. A Dzsamáa Iszlamíja állt az Egyiptomot a 90-es években sújtó erőszakhullám hátterében is. A szervezet aktivistái 1997 novemberében Luxorban 58 embert – többségében külföldi turistákat – mészároltak le. Az illegális muzulmán szervezet idővel felülvizsgálta ideológiáját, s azt állította, hogy lemondott az erőszak alkalmazásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik