Nagyvilág

Elnök- és parlamenti választás Peruban

Parlamenti és elnökválasztás kezdődött vasárnap Peruban, ahol a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a politikai életben újoncnak számító, tekintélyelvű, nacionalista Ollanta Humala nyugalmazott alezredes pályázik a legnagyobb eséllyel az államfői tisztségre.

Bár összesen húszan szálltak versenybe az ötéves elnöki megbízatásért, a Szövetség Peruért (UPP) támogatásával induló Humalán kívül előreláthatólag csak két jelölt juthat be a második fordulóba: a jobboldali konzervatív Lourdes Flores, a Nemzeti Egység politikusa, valamint a szociáldemokrata Alan García, aki a középbal irányzatú Amerikai Népi Forradalmi Szövetség (APRA) színeiben mérkőzik meg, és 1985 és 1990 között már állt a dél-amerikai ország élén.

Három esélyes

Az előzetes felmérések szerint a három legnépszerűbb elnökjelölt egyike sem szerzi meg a győzelemhez szükséges abszolút többséget, a voksok 25-30 százalékára számíthatnak, ezért az államfői poszt sorsa valószínűleg csak a május 7-én esedékes második fordulóban dől el.

Az egy éve még gyakorlatilag ismeretlen Humala a rendcsinálás híve, aki a szegény peruiak általános kiábrándultságára építette választási kampányát. “Az ország történetének átalakítása” szerepel terveiben, beleértve egy új alkotmány kidolgozását is. Megválasztása esetén a külföldi vállalatokkal kötött állami szerződések felülvizsgálatát ígérte. Példaképének tartja Hugo Chávez venezuelai államfőt és Fidel Castro kubai elnököt.

A 46 éves Lourdes Flores ügyvédnő 18 évesen csatlakozott a kereszténydemokrata párthoz. Élvezi az üzleti körök bizalmát, és egész kampánya alatt támogatta a konzervatív sajtó, a katolikus egyház, valamint az értelmiségiek jó része, köztük Mario Vargas Llosa író. A nagyvárosokra, köztük a 7 milliós Lima szavazóira számít.

Az 56 éves, kiváló szónok hírében álló Alan García volt elnök erejét a nagy hagyományokkal rendelkező, jól szervezett APRA adja, amely az előrejelzések szerint a legtöbb mandátumot szerezheti meg a 120 fős kongresszusban.

Tilos az alkohol

A szavazáson való részvétel kötelező a 27 milliós andesi országban, ahol a több mint 16 millió választásra jogosult polgár 85 ezer szavazóhelyiségben járulhat az urnákhoz. A választás zavartalanságára országszerte 160 ezer katona és rendőr vigyáz. A szavazás befejezéséig, helyi idő szerint délután 4 óráig zárva maradnak a mozik és a templomok, de betiltották az alkohol nyilvános helyen történő fogyasztását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik