Nagyvilág

Koalíciós társkeresés Izraelben

Két ultraortodox párttal is megkezdte a koalíciós tárgyalásokat a múlt heti izraeli választásokon győztes Kadima. A centrista párt vezetője, Ehmud Olmert jó eséllyel pályázik a kormányfői posztra.

Saronról döntenek

“Tartósan munkaképtelennek” nyilvánítja az izraeli kormány jövő vasárnapi ülésén a január 4 óta kómában fekvő Ariel Saron miniszterelnököt – közölte hétfői számában a Jediót Ahronót. A nagy példányszámú izraeli napilap úgy tudja, hogy a kabinet döntése április 14-én lép életbe, és ennek értelmében Ehud Olmert ügyvezető kormányfőből előlép kormányfővé, ugyanakkor jogköre változatlan marad. Saront agyvérzése után nyilvánította Izrael főügyésze “ideiglenesen munkaképtelennek”, és ekkor lett az addig miniszterelnök-helyettes Olmert ügyvezető kormányfő.

Móse Kacav izraeli elnök vasárnap megkezdte a kormányalakítással kapcsolatos konzultációkat. A március 28-i parlamenti választásokon 29 képviselői helyet szerzett Kadima jobbközép párt küldöttsége azt javasolta az államfőnek, hogy a párt vezetőjét, Ehud Olmert leköszönő ügyvezető kormányfőt bízza meg a kormánykoalíció létrehozásával.

Potenciális társak

“Reméljük, hogy Olmert a lehető legszélesebb koalíciót tudja majd létrehozni. Ez utóbbi lehetővé teszi majd a nép megbékélését, biztosítja a stabilitást és képes lesz döntéseket hozni” – közölte a találkozó után Ronni Bar-On, a Kadima képviselője. Előzőleg a Kadima egyik vezéralakja, Simon Peresz fontosnak nevezte, hogy a koalíció biztosítani tudja: “Izrael a béke felé halad, rögzíti állandó határait és képes lesz megteremteni a társadalmi igazságosságot”.

A Kadima magának kívánja fenntartani a kulcsfontosságú pénzügyi tárcát. Erről Ehud Olmert vasárnap a két ultraortodox párttal, és Szefárdok Tóra Őrzőivel (Sasz, 12 képviselői hely) és a Tórai Zsidóság Egyesült Pártjával (6) tárgyalt, akik a Nyugdíjasok Pártjával együtt (7) potenciális résztvevői lehetnek az új kormánykoalíciónak.

A Munkapártnak nincs sok esélye

Eitan Cabel, a Munkapárt főtitkára viszont Kacavval tartott találkozója után újságíróknak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy az egykori szakszervezeti vezető, Amír “Perec jobb választás lenne a kormány élére, mivel jobban ki tudná elégíteni a választóknak az inkább szociális jellegű politika iránti igényeit”. A párt érvelését azzal indokolja, hogy a választások legnagyobb vesztese, a jobboldali Likud vezetője, Benjamin Netanjahu leköszönő pénzügyminiszter képviselte ultraliberális gazdaságpolitikát az izraeliek a szavazáskor elvetették.

A Munkapárt a szavazatszámláláskor történt hiba miatt egy képviselői hellyel kevesebbet kapott, így a várt 20 helyett csak 19 képviselője lesz a 120 fős törvényhozásban. A kérdéses mandátumot a parlamentbe bejutott egyik arab párt kapta meg. A központi választási bizottság várhatóan szerdán hirdeti ki a hivatalos végeredményt. Elemzők szerint a Munkapártnak nincs esélye a kormányalakításra.

Móse Kacavnak április 12-ig kell befejeznie a különböző pártokkal a konzultációkat. Amennyiben az elnök a várakozásoknak megfelelően Ehud Olmertet bízza meg a kormányalakítással, ez utóbbinak 28 napja lesz a kormány felállítására és újabb 14 napja ahhoz, hogy a parlament beiktassa a kabinetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik