Külföld

Felesküdött a Hamasz-kormány

admin
admin

2006. 03. 29. 18:38

Letette a hivatali esküt Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt szerdán a Hamász iszlámista mozgalom által a január végi választási győzelem nyomán megalakított huszonnégy tagú palesztin kormány.

E formális aktussal véglegessé vált a Hamász hatalomátvétele. Az iszlámista mozgalom 74 mandátumot szerzett a 132 fős törvényhozásban a január végi választásokon, fölényes győzelmet aratva a nagy rivális Fatah mozgalom fölött. Az iszlámisták Hamasz-aktivistákból és párton kívüli szakértőkből állították össze a kormányt, miután hiába próbálták bevonni a kormányzásba a Fatahot és más csoportokat. A kulcsfontosságú külügyi, pénzügyi és belügyi tárca élére a Hamasz vezető személyiségei kerültek. Noha abszolút többségre tett szert a parlamentben, s így nem volt akadálya az önálló kormányalakításnak, a Hamasz külföldi elfogadottságát növelendő keresett koalíciós partnert.

Az új palesztin kormány beiktatása után várhatólag növekvő nemzetközi elszigeteltséggel fog szembesülni a Hamasz-vezetés keményvonalas nézetei miatt, s ennek részeként komoly pénzügyi nehézséggel is számolhat. Az Egyesült Államok és az Európai Unió a Palesztin Hatóságnak folyósított segélyek folytatásának feltételéül szabta, hogy a Hamasz mondjon le az erőszakról és ismerje el Izraelt. A zsidó állam, amely már korábban kizárt bármiféle együttműködést a Hamasz-kormánnyal, befagyasztotta a palesztinok nevében beszedett adók és vámok átutalását a Palesztin Hatóságnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.