Nagyvilág

Fehéroroszország: tüntetők százai rács mögött

A fehérorosz bíróságokon hétfőn megkezdődött háromtucatnyi ellenzéki aktivistának a büntetőpere. Ezzel egy időben folytatódott a tüntetők által felhúzott sátortábor felszámolásakor letartóztatott személyek felelősségre vonása is.

A fehérorosz belügyi szervek nem hozták nyilvánosságra sem az őrizetbe vettek pontos számát, sem fogva tartásuk helyét. Emberi jogi szervezetek és ellenzéki források szerint az elmúlt bő egy hétben több mint félezer embert fogtak el, köztük több orosz és lengyel állampolgárt.

Oroszország minszki nagykövetsége hétfőn diplomáciai jegyzékben kért engedélyt a minszki rendőrségi fogda felkeresésére és az ott őrzött orosz állampolgárokkal való találkozásra. A követség, amely választ még nem kapott a fehérorosz külügyminisztériumtól, úgy tudja, hogy Minszkben hét oroszt tartóztattak le, közülük kettőt tíznapos elzárásra ítéltek. Az orosz tévé egyes csatornájának újságíróját, Pavel Seremetet viszont elengedték hétfőn a fehérorosz hatóságok, anélkül, hogy bármilyen magyarázatot adtak volna fogva tartására – közölte maga az újságíró.

A minszki belügyminisztérium hétfői közleménye szerint a fehérorosz elnökválasztásra akkreditált újságírók közül egyetlenegyet sem vettek őrizetbe a hatóságok, még akkor sem, ha részt vettek az ellenzék nem engedélyezett tüntetésein. Őrizetbe vettek viszont néhány olyan lengyel, grúz és orosz újságírót, akik nem voltak hivatalosan akkreditálva, és részt vettek a nem engedélyezett ellenzéki nagygyűléseken, felvonulásokon. Öttől tizenöt napig terjedő elzárással sújtották őket.

Bántalmazták a volt nagykövetet

Lengyelország volt minszki nagykövetét, Mariusz Maszkiewiczet a múlt péntekre virradó éjszaka állították elő, amikor a biztonsági erők felszámolták az Október téri sátorvárost. A rendfenntartók akkor 200-300 személyt vettek őrizetbe, köztük az ellenzékiekkel együtt tiltakozó egykori lengyel nagykövetet is. Maszkiewiczet fogva tartása során bántalmazták – közölte a lengyel külügyminisztérium szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva. Pawel Dobrowolski szerint a tárca tájékoztatni kívánja az Európai Uniót Maszkiewicz elzárásáról, és büntető intézkedéseket szorgalmaz majd a minszki vezetés ellen az emberi jogok ilyen “drasztikus mértékű, lábbal tiprása miatt”.

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke határozottan elmarasztalta a fehérorosz hatóságokat, amiért ellenzéki vezetőket börtönbe vetettek az elnökválasztás előtt és alatt, de nem pártolta Fehéroroszország elszigetelését, és tájékoztató iroda nyitását ajánlotta Minszkben – jelentette Palotás László, az MTI moszkvai tudósítója.

René van der Linden hétfőn Moszkvában reményét fejezte ki: már az ET miniszteri tanácsának május és november közötti orosz elnöksége hozzájárulhat valamelyest ahhoz, hogy szélesedjék a párbeszéd azokkal a fehéroroszokkal, akik osztják az európai értékeket, beleértve a demokráciát, az emberi jogok tiszteletben tartását és a jogállamiságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik