Nagyvilág

Végsõ búcsút vettek Milosevicstõl

Becslések szerint nyolcvanezer ember vett részt szombat délután Slobodan Milosevics néhai szerb elnök búcsúszertartásán.

Több tízezer ember vett részt szombaton a Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök emlékének szentelt, Nyugat-ellenes politikai szólamokban bővelkedő búcsúgyűlésén Belgrádban, az államközösség parlamentje előtti téren.

Slobodan Milosevic földi maradványait a nap folyamán átszállították a ravatalának helyt adó belgrádi múzeumból a parlament előtti térre, ahol emelvényre helyezték a szerb zászlóba burkolt koporsót.

A gyászszertartáson összegyűlt tömeg teljesen betöltötte a parlament előtti teret és a parkot, ahol 2000 októberében spontán népfelkelés tört ki, elsöpörve a háborús bűncselekményekkel megvádolt jugoszláv államfő uralmát.

Nyolcvanezren gyűltek össze

A szerbiai belügyminisztérium nyolcvanezerre becsülte a szombati rendezvény résztvevőinek számát. A gyűlésen a szocialista és a szerb radikális párt vezetőin kívül részt vett Gennagyij Zjuganov, orosz kommunista pártelnök, több szerb díszegyenruhás nyugalmazott tábornok, közöttük a háborús bűntényekkel vádolt két egykori vezérkari főnök, Dragoljub Ojdanic és Nebojsa Pavkovic is.

Az emlékgyűlésre sokan az elhunyt portréjával érkeztek, többek kezében a legkeresettebb feltételezett háborús bűnösök, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladic katonai vezető képe volt látható. A emlékgyűlés előtt Milorad Vucelic szocialista párti vezető arra kérte az indulatos tömeget, hogy méltósággal vegyen búcsút attól az embertől, aki “a legjobb volt közülük”.

A politikai szólamokban bővelkedő emlékgyűlés egyperces néma csenddel kezdődött, ezután Bogoljub Bjelica, az elhunyt egyik leghívebb párttársa húsz percen át olvasta Milosevic beszédét, amely az uralmát megdöntő, 2000. szeptemberi-októberi jugoszláv elnökválasztás két fordulója között hangzott el a szerbiai állami tévében. Ebben Milosevic azzal vádolta a három éve meggyilkolt Zoran Djindjic szerb miniszterelnököt, hogy a nyugati titkosszolgálatok segítségével a Nyugat bábállamává akarja tenni Szerbiát.

Mihajlo Markovic, a szerbiai szocialisták főideológusa azt hangoztatta: Milosevic legnagyobb bűne az volt, hogy nem akart behódolni és nemet mondott “a” nagyhatalomnak, amely “teljes engedelmességre és gyarmati megaláztatásra” akarta kárhoztatni Szerbiát. Velko Vlkanov, a néhai jugoszláv államfő védelmére alakult nemzetközi bizottság alelnöke arról beszélt, hogy Milosevic “nem halt meg, hanem meggyilkolták”, mert “felkelt az Egyesült Államok és a NATO által megszemélyesített nemzetközi imperializmus bűnös góliátjai ellen”. Felolvasta a szintén háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj szerb radikális pártelnök levelét, amelyben a hágai vádlott arra fogadkozott, hogy “keményen fog harcolni a hágai bűnözők ellen, védve az igazságot és a szerb hazát”.

A szónoklatokat meg-megszakították a skandálások, a gyászolók Milosevicet éltették, és usztasának kiáltották Boris Tadic szerb elnököt, aki megakadályozta, hogy államfőnek kijáró külsőségekkel temessék el Milosevicet a szerb történelem nagyjainak panteonjában. Rendbontás nem volt, a rendet a belügyminisztérium különlegesen kiképezett alakulata, a csendőrség és a rohamrendőrség szavatolta. A gyűlésen életét vesztette egy ember, húsz esetben riasztották mentőket.


Felesége és lánya távol maradt

Slobodan Milosevicset koporsóját kora délután szállították Pozsarevácba, hogy hamvait az exdiktátor családi házának udvarán temessék el. Családtagjai közül senki sem vett részt a temetésen. A Moszkvában tartózkodó feleségét, Mirjana Markovicot hivatali visszaéléssel és ingatlanüzérkedéssel vádolják a szerb hatóságok: az asszonyt letartóztatnák, amennyiben belépne az ország területére, és nem adná át útlevelét a belgrádi kerületi törvényszéknek, illetve nem tenne eleget a bírósági idézésnek.

A podgoricai Dan című napilap idézte szombaton a volt államfő Montenegróban élő lányát, Marija Milosevicet, aki nagyon rosszalja, hogy apját Pozarevácban temetik el, és nem Montenegróban. Szerinte a pozareváci ház édesanyja családjáé, és nem édesapja “családi háza”.

“Számára ez idegen ház, nem engedem meg, hogy az apám idegen udvarban nyugodjék. Ezért azonnal kezdeményezni fogom az exhumálást, hogy Lijevo Rekában (Montenegró) temessék el” – mondta Marija Milosevics, aki ugyancsak nem kíván jelen lenni a temetésen. A szertartás idején egy cetinjei templomban lesz, ahol nem is a szerb, hanem a montenegrói ortodox egyház püspöke mond gyászmisét az elhunyt politikus emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik